iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бойко води земеделският министър за ремонт на храм

Снимка Св. Георги Победоносец

Договор по проект за основен ремонт, пълна реставрация  и възстановяване на катедрален храм  "Св. Георги Победоносец" ще бъде подписан утре в храма. На щастливото събитие ще присъства лично  премиерът Бойко Борисов.   С него в града ще бъдат и земеделският министър Мирослав Найденов, както и директорът на Фонд „Земеделие” Румен Порожанов. Това съобщиха от местното духовенство.

Проектът за възобновяването  на брезнишкия катедрален храм  е на обща стойност 980 хил. лв. Финансира се по Програмата за развитие на селските райони. Това е един от петте одобрени църковни имота от подадени около 120. По мярката се разпридилят общо над 40 млн. лв, което е приблизително сумата, отпускана от държавата за църквата за период от 30 години, коментираха духовници. 

Разработването на проекта е осъществено с подкрепата на много добри хора. За церемонията по подписването на договора, което ще стане в храма са поканени много гости и миряните от околните селища.

След осъществяването на проекта, Брезник ще има един от най-хубавите храмове в страната, както вече има и един от най-хубавите манастири – този над брезнишкото село Гигинци.  

Храм-паметника "Св. Георги Победоносец" е осветен  на 21 юни 1948 г от епископ Пимен. Замислен е от брезнишкото патриотично население още в началото на 20 век, а основите са осветени и положени на 27 октомври 1927 г. от митрополит Стефан. Плановете са дело на арх. Смирнов, проектирал и строил храм-паметника “Александър Невски” и арх. Кантарджиев. Храмът може да побере  700 човека. Има внушителни размери. Олтарът е дървен, с икони в класически стил, без стенописи. Наскоро със средства отпуснати от Комисията „Вероизповедания” към МС беше направена масивна подпорна стена от едната страна на храма. 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.