iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Честват 80 годишнината на Митко Панайотов с изложба

Честват 80 годишнината на Митко Панайотов с изложба 04_1397637840

С юбилейна изложба ще бъде отбелязана 80-годишнината от рождението на художника Митко Панайотов. Картини на твореца ще бъдат подредени в галерия “Любен Гайдаров” в Перник на 17 април от 17, 30 ч., когато близки, приятели и колеги на художника ще си спомнят за него.

“Всичко при този художник, носещ в очите си тъгата на миньорската печал, беше не просто изкуство, а споделена човешка доброта”, пише за твореца Светлин Русев. И още: “Картините му, плътни и наситени, обърнати навътре в себе си, бяха повече състояние на духа, отколкото определеност на природата. Това изкуство като че ли беше миг от късната привечер, когато всичко притихва, нещата стават тайнствени и неуловими, цветовете минават един в друг и само тук-там проблясват като самотен камбанен звън в безкрая на пространството”.

Митко Панайотов е роден през 1934 г. в Перник. Завършва живопис в Художествената академия в София. Ученик е на изтъкнатите художници Ненко Балкански, Боян Петров, Илия Петров, Дечко Узунов. Дипломната му работа “Миньори” е отличена със златен медал на Студентския фестивал. Изтъкнатият художник работи почти във всички жанрове в изобразителното изкуство: живопис, портрет, натюрморт, колаж. Представител е на най- добрите български съвременни живописци от началото на 60-те години, един от художниците с новаторско разбиране за съвременна живопис.

Организирал е самостоятелни изложби в Перник, Радомир, София. Негови картини са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, почти всички художествени галерии в страната и на много частни колекции в Белгия, Бразилия, Германия, Грузия, Порто Лагос, Русия, Украйна и САЩ.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.