iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


До 2014 ще има виртуален 3D пернишки музей

сн. bulgariainside.com

Първият 3D музей ще бъде създаден за Перник и Ниш. Любопитните да надникнат в музея ще могат да разгледат традиционни костюми и накити от 18 и 19 век. Музеят ще се създаде по проект от Европейския съюз за трансгранично сътрудничество и е на стойност 163 679 евро. Музеят трябва да бъде готов до април 2014 година.
„Целта ни е създаването на единна информационна мрежа, чрез която съвместно да популяризираме културното си наследство. Използването на съвременни технологии ще позволи част от него да бъде достъпно в глобалната информационна врежа. Нашият музей и този в Ниш разполагат с по над 50 000 експоната. От тях обаче ще бъдат изложени по 100. Етнолозите ще преценят кои да са те.
Ще бъдат показани обаче накити и носии от всичките шест общини на Пернишка област”, заяви директорът на Историческия музей Емилия Велинова.
Всичко това пък ще бъде описано в специален каталог. Виртуалният музей ще има и интернет страница, на която всеки ще може да разгледа експонатите му. За да ги види на 3D обаче ще трябва да посети културните институции. Вече е закупен модерен телевизор с триизмерно изображение и очила за него. Сега предстои да бъдат сканирани предметите.
„Това ще става по безконтактен начин. Така че няма опасност да увредим експонатите. Този музей ще даде възможност да се видят разликите в традиционните облекла и накитете в България и Сърбия”, каза директорът на музей в Ниш Славиша Попович.
Информация: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.