iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фестивал на хората с увреждания в Църква очаква 1 600 участника

Фестивал на хората с увреждания в Църква

На 9 и 10 юни пернишкият квартал "Църква" ще бъде домакин на V-тия републикански многожанров фестивал на хората с увреждания.

Заявки за участие във фестивала са направили общо 1 600 изпълнители и над 120 художествени състава от цялата страна. Ще има гост-изпълнители и хора с увреждания от Гърция и Македония. Те ще се представят таланти и способности в 21 жанра на изкуството.

Освен фолклорни и певчески формации, на сцената ще се представят изпълнители на гъдулка, гайди, китара, на родопски песни. В програмата са записани и драматизации, както и обредни ритуали.

В специален кът ще бъде подредена изложба на приложници, както и картини, рисувани с уста.

Най-малките записани участници са на 9 години, а най-възрастният – на 91 години.

Представянето ще бъде журирано от комисия с председател певицата Мими Иванова и с членове Развигор Попов и Красимир Кирилов, които ще се подпомагат от двама консултанти.

За най-добрите изпълнители и формации са осигурени 15 комплекта медали, дипломи, плакети и специални плакети за чуждестранните гости. За първи път, сред наградите има и 11 специални отличия, които са каменни късове със злато от Родопите.

Мотото на фестивала тази година е "Изкуството осмисля нашия живот, прави ни силни, амбициозни, решителни, разумни, предприемчиви, хора със силна вяра в себе си, дава стимул за изява на нашите способности". Според организаторите фестивалът е доказателство за духовността и вярата, че заедно можем да станем по-уверени и духовно богати, за да продължим българската култура и традиция.

Община Перник е единствената, в която се провежда такова мащабно събитие за хората с увреждания.

Фестивалът е под патронажа на кмета на Община Перник Росица Янакиева.

Проявата се финансира със средства в размер на 17 400 лева, спечелени по проект пред Агенцията за хората с увреждания, Община – Перник е осигурила още 6 000 лева.

За контакти с организаторите на фестивала: 076 69 07 35, 076 69 06 73, 0894 764 790, 0898 483 409, 0898 483 409 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.