iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Филмът "Виктория" ще участва в 25 международни кинофорума

Филмът "Виктория" ще участва в 25 международни кинофорума 09_1411478582

Най-успешният български филм за 2014 г. е "Виктория". Неговата световна премиера се състоя по време на фестивала „Сънданс”, като той ще участва в над 25 международни кинофорума.

Филмът на Майя Виткова е със специални предпремиерни прожекции и съпътстваща програма в София през цялата следваща седмица.

В създаването на лентата участват едни от най-добрите творци в родната киноиндустрия. Българо-румънската ко-продукция „Виктория” е огледален образ на живота - смях, тъга, страдание, възторг. Филмът е завършен 2013 г., а снимките са проведени в София, Перник, Рила и Венеция.

Сюжетът разказва за едноименната героиня, родена в края на комунизма и обявена за „бебе на десетилетието”, тъй като се ражда... без пъп. Лентата е с продължителност 155 минути и проследява как политическите промени в България изправят пред изпитание отношенията между Виктория и майка й Боряна, която преди време се е зарекла да не ражда дете, докато в страната властва тоталитаризъм.

За филма, фестивалите и за различния начин за представянето на продукцията, пред Яна Спиридонова разказва авторът и режисьор на филма "Виктория" Майя Виткова – чуйте.

„Виктория” е сред българските филми, кандидати да представят страната ни в категорията за най-добър „Чуждоезичен филм” на 87-ите награди „Оскар”. Филмът на Майя Виткова получи изключително високи оценки някои от най-авторитетните издания за кино в света, а непосредствено след световната му премиера, „Виктория” беше наречен „най-добре пазената тайна на фестивала „Сънданс”.

Досега „Виктория” представи България и по време на някои от най-големите кинофестивали в света: в Берлин, Кан, Мюнхен, Вашингтон, Карлови Вари, Сиатъл, още в Ирландия и в Русия. След предпремиерната седмица, очаквайте "Виктория" във всички киносалони в страната.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.