iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фолклорен състав от с. Пещера записва в БНР

Фолклорен състав от с. Пещера записва в БНР 03_1458837651

Уникални песни на групата за автентичен фолклор „Клабучка китка” от земенското село Пещера завинаги остават в златния фонд на Българското национално радио, като 13-те гласовити самодейки с ръководител Тони Стефанов ще запишат в студиото на БНР осем песни. Три от тях са автентични, местни и ще прозвучат акапелно. Никъде другаде не ги изпълняват, разказа Тони Стефанов. Това са „Се аргакье пладнувая”, „Слънцето трепери” и „Дотекла е Сава и Морава”. Групата ще изпълни и авторската песен „Ние сме от село Пещера”. Стефанов пък ще изпее „Ой, мало село”. Дейният ръководител е амбициран да направи записи на диск на групата с тези и други песни.

Тази събота по радио „Христо Ботев” между 6 и 7 часа сутринта любителите на фолклора могат да слушат предаване, посветено на пещерската певческа формация.

През 2015 г. певческата група, формацията за народни обичаи, танцовият състав, сурвакарската група и индивидуалните изпълнители се обединяват в Ансамбъл за автентичен фолклор „Клабучка китка”. Обединението е и в чест на 10-годишнината от активната дейност на Тони Стефанов в читалището „Крюгер Николов” в селото.

Името си формацията носи от популярната местност „Клабук” в Пещера, известна с това, че там на много места извира вода. Бълбукането на водата местните нарекли с думата клабук. Цял Земен в момента пие вода оттам.

През месец май пещерският ансамбъл ще участва в Старопланинския събор „Балканфолк” във Велико Търново. Групата е участвала в много радио и телевизионни предавания.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.