iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Галерия “Любен Гайдаров” ще представи съвременна чешка илюстрация за деца

Галерия “Любен Гайдаров” ще представи съвременна чешка илюстрация за деца

Галерия “Любен Гайдаров” в Перник ще представи съвременна чешка илюстрация за деца. Ще бъдат изложени творби на 11 автори, сред които Давид Бьом, Павел Чех, Иржи Франта, Рената Фучикова, Вендула Халанкова, Карел Йерие, Луцие Ломова, Галина Миклинова, Петър Никъл, Петър Шмалец и Vhrsti.

Мотото на изложбата е „11 свята. Съвременна чешка илюстрация за деца“ и тя е била представена премиерно миналата година в Прага. Подбраните автори и произведения показват съвременните тенденции в развитието на илюстрацията в Чехия. Младите творци използват съвременни техники като колажа и монтажа, черпят вдъхновение от анимацията, както и от самите книги и свързват словото с образа.

Изкуството на илюстрацията в Чехия има отдавнашни традиции още от 60-те и 70-те години на миналия век, а след 1989 г. получава нови насоки в развитието си, подпомогнато от съвременните медии и технологии. В по-ранния период към рисуването за деца и илюстрирането се насочват много автори, които не намират място за реализация в друга област на изкуството, дори заради физическото си оцеляване. Впоследствие в Чехия, както в много други съвременни общества, се изчерпва интересът към сериозно изкуство и оцеляват само онези продукти, които се възприемат пасивно и инертно. Въпреки всичко много художници успяват да съхранят усещането си за стойност в изкуството. Авторите, подбрани в изложбата са именно от тях.

Изложбата се организира от Галерия Перник и Чешкия център в София и се открива на 3 юни в галерия “Любен Гайдаров”.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.