iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Хор „Родна песен“ от Перник зае трето място в конкурс

Хор „Родна песен“ от Перник зае трето място в конкурс 10_1412334512

Третият международен хоров фестивал с конкурс „Музиката и морето“ се проведе от 16 до 21 септември т.г. в гръцкия курорт Паралия Катерини на брега на Егейско море.

В него взеха участие главно български хорове (15 от общо 18 състава, част от които се явиха в състезателната програма). Най-много награди – пет от общо седем, получи хоровата школа „Стефка Благоева“ от Пловдив с диригенти: Милка Толедова – ръководител на хора на момчетата, и Цветан Цветков, който от началото на 2013 година ръководи мъжкия хор.

В Гърция имах удоволствието да споделя радостта на целия творчески екип от Пловдив, защитил за пореден път името на своя патрон – създателката на Хора на пловдивските момчета Стефка Благоева. Родена на 22 септември 1938 година в семейство на потомствени музиканти, след завършването на Българската държавна консерватория, тя специализира при известния полски диригент проф. Стефан Столигрош в Познанската консерватория. Оттам идва и идеята и за създаването на момчешки хор, която тя реализира през есента на 1975 година и ръководи състава в продължение на четвърт век, до края на земния си път. За Стефка Благоева Хорът на пловдивските момчета е не просто професия, а житейска мисия и съдба, изпълнена с много щастливи творчески мигове на европейските сцени. От 2003 година, съставът носи нейното име и продължава възходящия си път под диригентството на Милка Толедова в екип с Юлия Петрова - хормайстор и пианист, и Борислава Благоева - музикален педагог. Гостоприемен дом на малчуганите е Общинският детски комплекс – Пловдив, който подпомага изявите им, заедно със сдружението с нестопанска цел Хорова школа „Стефка Благоева” с председател Тодор Горинов. От създаването на хора до днес, той е неотлъчно с „пловдивските славеи” и влага богатия си творчески и организационен опит за утвърждаване и популяризиране на тяхното изкуство.

Председател на журито в конкурсната програма на Третия международен хоров фестивал „Музиката и морето“ в Паралия Катерини бе проф. Теодора Павлович, заедно с колегите си диригенти Гунар Ериксон от Швеция и Габриела Тес от Унгария.
Ето резултатите от класирането на участниците:
В категория „Детски хорове“ – първа награда бе присъдена на Хора на момчетата „Стефка Благоева“ – Пловдив, които получиха и специалната награда за най-добро сценично представяне. Втора награда – за момичешки хор ZHURAVACHKA от Беларус и третото място зае хор „Родна песен“ от Перник.

В категория „Смесени хорове“ – първа награда не бе присъдена, а втората си поделиха Академичният хор „Ангел Манолов“ от София и състав на Академията на науките в град Минск, Беларус. Трето място зае пловдивският камерен хор CANTICUS DE ORIS.

В категория „Еднородни хорове“ - първа награда бе присъдена на мъжкия хор „Стефка Благоева“ - Пловдив, заедно с женския фолклорен хор „Елица“ от столицата. Втора награда нямаше, а на трето място се класира женската вокална група AGAPE от Перник.

Хор „Елица“ получи и специалната награда за най-добро изпълнение на творба, композирана на базата на фолклорните музикални традиции, а мъжкият хор „Стефка Благоева“ бе отличен със специалната награда за най-добро изпълнение на творби от източно-православната музикална литература. Той стана и носител на Grand prix от първото издание с конкурсен характер на съществуващия от три години международен фестивал „Музиката и морето“ в Катерини – Гърция.

Идеята за създаването на мъжкия хор „Стефка Благоева“ се ражда на 30-годишния юбилей на Хора на пловдивските момчета. Негов диригент става Теодосия Панкова, а в последните две години със състава работят Пламен Първанов и съвсем младия диригент Цветан Цветков, възпитаник на пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство. Това е първият голям задграничен успех на малките момчета и мъжете, започнали да пеят при Стефка Благоева при основаването на хора. Част от тези големи певци са бащи на децата, а какво по-голямо доказателство за истинска приемственост в хоровото изкуство може да съществува? Някогашната мечта на незабравимата и обичана диригентка Стефка Благоева е изпълнена и тя сигурно е много щастлива там, където витае духът и.

Директор на международния хоров фестивал с конкурс „Музиката и морето“ в Паралия Катерини е македонецът Гоце Димовски, който в интервюто изтъква голямата хорова традиция в Пловдив и споменава с уважение името на Стефка Благоева. Ще чуете впечатленията на международното жури и част от творческия екип на хоровата школа „Стефка Благоева”, както и традиционния поздрав на пловдивските момчета „Джиги-джиги-джиг“, с който ме посрещнаха в техния град и изпратиха след седмица, изпълнена с много емоции и радост.
До нови срещи, момчета!

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.