iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Художници рисуваха в къщата на Нено Тодоров

Художници рисуваха в къщата на Нено Тодоров 10_1443783774

Художници рисуваха в къщата на Нено Тодоров в живописното село Калище, като пленерът е основан от твореца приживе и днес продължава да се организира от негови приятели.

Изложба в Галерия “Кракра” в Перник събра творбите, създадени по време на традиционния пленер в село Калище. 20-те картини, нарисувани с много въображение от авторите, са вдъхновени от самобитния дух в селото, от приятелската атмосфера на творческата среща и от спомена за оригиналния художник и голям човек Нено Тодоров.

Пленерът се проведе в началото на месец септември в къщата, която Нено Тодоров приживе купи и превърна в свое творческо убежище. Очарован от природата и уникалните традиции в селото, авторът започнал да кани там и свои приятели, с които да споделя преживяванията си. Постепенно тези срещи прераснали в пленери, които традиционно събирали приятели художници всяка година. Преди смъртта си Нено Тодоров оставил в наследство своята къща на трима свои приятели – Емил Младенов, Людмил Методиев и Светослав Тодоров с поръката те да запазят творческия дух в нея. Тримата са в основата на идеята за организацията на пленера и сега.

Изложбата в Галерия “Кракра” представя творби, създадени по време на тазгодишния пленер, както и картини от фонда. Сред имената на авторите са Людмил Методиев, Ангел Атанасов, Иван Букарски, Светослав Тодоров, Мариела Ивайлова, Емил Младенов, Валтер Гогов, Красимир Андреев, Георги Тачев.

“Щастливи сме, че днес сред нас в Галерия “Кракра” е и споменът за нашия приятел Нено Тодоров и че той продължава да бъде вдъхновител за нас.”, каза директорът на Галерия “Перник” Елена Темелкова.

На откриването на изложбата присъстваха областният управител Ирена Соколова, кандидати за кметове на Община Перник, общественици, художници, приятели на Нено Тодоров и почитатели на изобразителното изкуство.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.