iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изложба, посветена на цар Самуил, откриха в Перник

Изложба, посветена на цар Самуил, откриха в Перник 09_1411459302

Изложба от постери, която е посветена на 1000-годишнината от битката при Ключ и 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил е открита в Перник.

Постерите, 24 на брой, разказват за последните десетилетия на Първото българско царство. Представени са археологически находки и епиграфски паметници, илюстрации от хроники, възстановки и макети на местата, свързани с царуването на Самуил.

Експозицията е озаглавена „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст. Българският цар Самуил” и е подредена пред Двореца на културата. „Тя не просто е разказ за управлението на един средновековен владетел. Тя е преди всичко разказ за битките за независимата българска държавност“, казаха от Регионалния исторически музей. Изложбата е дело на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ "Св. Климент Охридски" и Националния археологически институт с музей към БАН и е представена премиерно в столицата в края на август. Експозицията е пътуваща и ще бъде видяна и в други български градове. По повод Деня на независимостта, който честваме днес, Регионалният исторически музей в Перник организира Ден на отворените врати.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.