iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изложба ще бъде открита днес

Изложба ще бъде открита днес 06_1404109259

Изложба ще бъде открита днес, на 30 юни 2014 г., от 15 часа в експозицията на Регионален исторически музей-Перник, ул. „Физкултурна“2. Тя се провежда в рамките на проект „въоръжение и снаряжение от фонда на рим-перник- опазване, консервация и експониране.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Американския научен център в София и фондация „Америка за България“. Изложбата „въоръжение и снаряжение от фонда на рим-перник“ ще бъде постоянна. Ще бъдат представени реставрираните в рамките на проекта артефакти от античния и средновековния фонд на музея.

Посетителите ще могат да видят внушителната по обем и културна стойност колекция от нападателно и защитно въоръжение от праисторическите времена до средата на ХХ век. Уникалните артефакти съхраняват в себе си спомена за превратностите на историческите времена, за героични битки и кръвопролитни сражения, в които са участвали обитателите на Пернишките земи. В експозицията са представени и реплики на снаряжение от римската, ранновизантийската и средновековната епохи, които помагат на посетителя да усети по-отблизо духа на славното минало.

Откриването на изложбата ще бъде предшествано от провеждането на Кръгла маса на тема: „Опазване и социализация на културното наследство – участие на публичната власт и гражданското общество“. Ще бъдат представени резултатите от реализирания проект, процесът на реставрация и консервация на артефактите, методите на работа и необходимите интервенции за опазване и експониране на музейните ценности.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.