iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изложиха колекция в галерия „Любен Гайдаров“

Изложиха колекция в галерия „Любен Гайдаров“ 09_1475209039

Колекцията "Илия Петров - избрано" събра погледа на повече от двеста перничани, като за първи път в препълнената галерия „Любен Гайдаров“ се излагат творби на един от най-големите наши живописци. Тази експозиция представя художника Илия Петров в малко по различна светлина от това, което сме свикнали да виждаме в учебниците и в монографиите, обясни при представянето й художникът Людмил Веселинов.

„ Тук ще се натъкнете на творби, които са изключителна рядкост и до този момент са стояли в папките на наследниците на художницика, както и в сбирките на колекционерите. Селекцията в тази експозиция е направена на един основен принцип - редки и непознати творби.“ – заяви Веселинов.

Той открои някои от тях, като ранната рисунка на Илия Петров от 1907 г, когато е бил още на четири години, както и творбата „Благовещение„, рисувана по време на специализацията му по изобразителни изкуства в Мюнхен през 1927 г. при Хайнрих Ман. Посетителите могат да усетят и почерка, който Илия Петров усвоява в Художествената академия в София при проф. Никола Маринов.

Освен кмета на Община Перник Вяра Церовска, под чийто патронаж е изложбата, събитието бе уважено и от заместник-кмета по образование и култура Севделина Ковачева, областния управител Александър Аександров и депутата от ПГ на Реформаторския блок Димитър Делчев.

Кметът на Перник сподели, че изпитва уважение и се вълнува много, когато се намира в галерията пред творбите на един такъв голям живописец. При откриването Вяра Церовска подчерта, че във фонда на галерията в Перник няма нито една творба от Илия Петров и за това днешната изложба е една първа възможност за учениците, за перничани, за всяко едно поколение да се докосне до творчеството на един голям български художник.

„Няма как аз да говоря за картините, всяка една от тях казва много думи, ражда вълнения, и много настроения, така че заповядайте и разгледайте изложбата.“- прикани гостите кметът и увери, че докосването до тези безценни творби оставя впечатления за дълго.

А гостите изпълнили зала„Любен Гайдаров“ тази вечер, със сигурност ще отнесат със себе си усещането за една истински вълнуваща среща с един от най-ярките представители на изобразителното изкуство, защото творбите, въпреки че са създадени преди повече от 50 години, все едно не са засъхнали.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.