iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Кино под звездите гостува в Земен

Кино под звездите гостува в Земен 07_1405057574

Кино под звездите гостува в Земен. Деца, младежи и възрастни се събраха пред белия екран, опънат пред младежкия дом след около 20 години. В градчето, където няма много забавления, се събра много народ.

Оказа се, че любовта към киното си остава и възрастни хора довериха, че летните прожекции са много приятни и се надяват да бъдат възродени.

През 90-те години на миналия век затваря врати единственото кино „Ленко” в Земен в салона на читалището. По това време в градчето се прожектирали филми 6 дни в седмицата, както е било в почти всички малки населени места. Много млад народ се събирал там, а киното дори получило грамота за разпространение на съветски филми. И в момента прожекционният апарат още се пази в кабината в салона на читалището.

Само на 2 км от Земен, в село Пещера пък се канят да вдигат отново лятно кино. Селото е местен първенец по културни отличия. Дори и подвижен екран е решен да осигури амбициозният кмет Стефан Евтимов, само и само да направи повече развлечения за млади и възрастни. Чичо Стефане, кога ще имаме кино, все го питали не го оставяли на мира младежите, като научили за идеята му.

Преди 40 и повече години в Пещера също е имало кино, което идвало два пъти в седмицата и доставяло неизмеримо удоволствие на децата, спомнят си порасналите вече малчугани, които сега дундуркат внуци. Те разказват и за незабравимото време, в което е имало и театрална трупа, а артистите били младите мъже и жени от селото, които между полската работа намирали време и за театрална дейност.

Сега в Пещера има 13 деца и всички ходят на училище.

Пътуващата библиотека зарадва децата на Земен и Пещера с любими книжки, а малчуганите рецитираха и пяха за зрителите на БНТ.

Днес пътуващото лятно кино на БНТ е в Брезник.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com