iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Корейци свириха в КО “Орфей”

Корейци свириха в КО “Орфей” 11_1416487220

В КО “Орфей” прозвуча музика от два континента в поредния концерт в рамките на Ноемврийските музикални дни в Перник.

Залата посрещна гости от далечна Корея – диригента Ли У Ганг и изпълнителите на традиционни корейски инструменти Им Ил У – пири и Куон Да-Хе – каегъм. Екзотичната музика омагьоса слушателите с непривичните за европейското ухо звуци. Подобният на българска пищялка инструмент пири в ръцете на талантливия Им Ил У звучеше ту призивно и предизвикваше вниманието на всички, ту нежно и сякаш разказваше приказки за далечната азиатска страна. Грациозната Куон Да-Хе изсвири традиционна корейска мелодия “Песента на рибаря” и очарова публиката. Музикантите от КО “Орфей” показаха, че толкова различната и далечна за европееца музика от Корея може да прозвучи в тяхно изпълнение автентично и вълнуващо.

“По отношение на ритмиката нашата музика е много близка до българския фолклор.”, сподели диригентът Ли У Ганг. Според него българските изпълнители са се справили прекрасно с интерпретацията на традиционната корейска музика. За сметка на това той направи своя реверанс към европейската класика като дирижира Серенада за струнен оркестър в ми мажор от Дворжак.

“Впечатляваща е любовта на този композитор към неговата родина, която звучи във всяко негово произведение.”, сподели диригентът от Корея.

Ли У Ганг учи дирижиране и фагот в Националната Музикална Академия – Сеул, Южна Корея и Музикалната Академия „Шопен” в Полша. Има специализация по Оперно-симфонично дирижиране и в Националната Музикална Академия „Панчо Владигеров” в София при доц. Ивайло Кринчев. Понастоящем е главен диригент на оркестъра „Collegium Chamber” и първи фаготист на симфоничния оркестър в гр. Куанг -Джу – Република Корея. Гостувал е на оркестрите в гр. Мокпо – Южна Корея и симфоничните оркестри в гр. Видин и гр. Сливен – България, както и на камерния оркестър в гр. Габрово и ,,Дианополис” в гр. Ямбол. В Перник гостува за втори път.

Им Ил У е един от изявените изпълнители на традиционния фолклорен инструмент пири в Южна Корея. Бил е солист на фолклорния оркестър на Сеул, Дегу, Куанг-Джу и Мокпо. Гастролирал е в Полша. В момента е солист на фолклорния ансамбъл на Куанг–Джу.

Куон Да-Хе е завършила Националния университет Чоннам по изкуства. Носителка е на голямата награда на третото издание на конкурса в Деджон, както и втора награда на конкурса в Донга. Изнасяла е концерти в кралския колеж „Ротгърс“ в Ню Йорк, в Китай и в Корея с оркестри за традиционна музика. В Корея е била солист и на симфоничния оркестър в гр. Куанг-Джу. В България е гостувала на симфониета Видин. В момента работи във фолклорния оркестър на гр. Куанг-Джу. Има и часове в Националния университет в Чоннам.

След този екзотичен концерт до края на Ноемврийските музикални дни в Перник публиката ще има възможност да се наслади на концерта на хор “Иван Топалов” този петък по случай Деня на християнското семейство. На 26 ноември любителите на музиката ще чуят арии от най-известните опери, оперети и мюзикъли в изпълнение на Духовия оркестър и солистите Елена Механджийска и Марчо Апостолов. На 27 ноември солистката на Държавния ансамбъл “Филип Кутев” Нели Андреева ще гостува на народния оркестър към АНПТ “Граовска младост”. На 28 ноември Обединената школа по изкуствата ще отбележи своя юбилей.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.