iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Крепостта Кракра беше посетена от музейни специалисти

Крепостта Кракра беше посетена от музейни специалисти 09_1410524098

Участниците в тридневния семинар на музейните работници посетиха първо крепостта „Кракра" като историческа забележителност в Пернишко. Семинарът се провежда в града.

Представители на музеи от цялата страна са в Перник на традиционната среща, която е десета поред . Официалното откриване на форума беше по-рано днес, а в него участва и министърът на културата в служебния кабинет Мартин Иванов. По време на срещата той обеща да съдейства да се финализира проблема с военния музей в Брезник. Музейните работници поставиха пред служебния министър и основни проблеми в работата им, сред които и ниското заплащане в тази гилдия. В срещата участват 120 музейни специалисти от цялата страна и представители на Народния музей в Ниш. Домакините от Регионалния исторически музей, който стопанисва крепостта Кракра се бяха постарали да впечатлят гостите от страната. Девойки в народни носии посрещаха гостите, изненада бяха състезателите от конен клуб „Давид" които се качиха на крепостта, облечени като войни. По време на разглеждането на крепостта беше демонстрирано и използването на таблетите, които както вече е известно ще се предлагат на туристите, които разглеждат историческата местност. Общото впечатление на гостите беше повече от положително, въпреки, че крепостта „Кракра" не беше приета еднозначно от перничани в новия й вид. Както е известно обаче от Регионалния исторически музей имат много идеи за превръщането й не само в национална туристическа атракция и точно днес беше направен своеобразен показ пред десетките гости от цялата страна.

Срещата на музейните работници продължава и утре. Земенския манастир е включен също в програмата на участниците във форума. Основната тема около която са обединени всички дискусии е „Иновативни технологии и практики в опазването и социализацията на културното наследство. Възможности и механизми за финансиране". Тя се организира от Министерството на културата, Регионалния исторически музей в Перник и Община Перник.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.