iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Мецосопрано кани публика на вокални съкровища в Перник

Албена Кехлибарева – мецосопрано и пиано

На 5 юли 2011г. /вторник/ от 18.00ч. в Малкия салон на Двореца на културата ще се състои вокална вечер „Из съкровищницата на вокалната лирика” в изпълнение на Албена Кехлибарева – мецосопрано и пиано. В програмата е включена музика от Шопен, Шуберт, Макс Регер и Густав Малер.

Албена Кехлибарева е сред най-самобитните, нетрадиционни и съвременно мислещи артисти и музиканти. Израснала в семейство със стари културни традиции - майка й е поетесата Надя Кехлибарева, баща й - лекар от чешки произход, голям почитател на музиката и изкуствата, меценат. Завършила НМА “Панчо Владигеров” с два факултета – пеене в класа на един от създателите на българската оперна школа – проф. Илия Йосифов и пиано при проф. Атанас Куртев и проф. Лили Атанасова, Кехлибарева продължава своето усъвършенстване в Германия, Австрия, Италия, Норвегия при Елизабет Шварцкопф, Ян Партридж, Ерик Верба, Лоре Фишер, Ели Амелинг, Челестина Казапиетра и други. Има повече от 25-годишна много успешна дейност като камерна, кантатно-ораториална певица и пианистка.

Тя е изключително рядък случай в световната музикална практика на певец, съпровождащ сам своите изпълнения като изряден пианист. Солистка е на много известни европейски симфонични и камерни оркестри. Осъществила е многобройни концертни турнета в Европа и Азия.
Всичко, което Кехлибарева поема като култура на интерпретацията в музиката, събужда необходимостта от преоткриването на рядко изпълнявани творби от различни епохи - от Ренесанса, през века на Постромантизма, до музиката на ХХ и ХХІ в. Особени са заслугите й за представянето на съвременна българска музика както в България, така и на най-престижни международни форуми. Тя развива и активна звукозаписна дейност- издала е над 20 CD и DVD продукции в престижни български и чуждестранни звукозаписни къщи.

Албена Кехлибарева е доцент в департамент " Музика" на Нов български университет. Води майсторски класове в България и Германия. 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.