iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Минната дирекция се превърна в милиционерски участък

Минната дирекция се превърна в милиционерски участък сн.facebook.com

Вчера в Перник бяха заснети кадри от новата ТВ продукция на БНТ - „Недадените“. Тъй като Минната дирекция е останала с изглед на сграда от 1944, екипът на БНТ я използва за милиционерски участък. Заснемането на тази част от филма продължи през целия ден.

По тротоара край Дирекцията срещу Детмаг самотна млада дама мъкнеше тежък куфар и спираше да почине, явно изнемощяла. В подземието на сграда е имало импровизирана арестантска килия, а Тържествената зала стана арена на съдебен процес. Домакините от управата на Мини Открит въгледобив помагаха на екипа и с аксесоари.

”Недадените” ще бъде исторически сериал от 12 епизода  за спасяването на българските евреи през Втората световна война. Сценарият на поредицата е писан в продължение на 10 г. с помощта на четирима консултанти и в много голяма степен пресъздава точни исторически събития и съдби на действителни герои.

Сценарист е Емил Бонев, режисьори - Вито Бонев и Иван Митов, оператори: Мартин Балкански и Димитър Неделчев. Музиката към поредицата е написана от Стефан Вълдобрев.

Продуцентът Мирослав Боршош е събрал солиден актьорски състав, сред които Мариус Куркински, Владимир  Пенев, Камен Донев, Явор Бахаров, Димитър Баненкин.  Ролята на Цар Борис III е поверена на актьора Пенко Господинов. Главната женска роля играе Лидия Инджова.  Тя играе ролята на младата Лиляна Паница, малко позната историческа личност със сериозен личен принос за спасяване на българските евреи от лагерите на смъртта.

Преди 70 години Лиляна Паница е била лична секретарка на комисаря по еврейските въпроси в България Александър Белев. Преди това двамата са работили във вътрешното министерство.  С риск за живота си тя първа информира еврейската общност у нас за опасността нейните представители да бъдат депортирани в нацистките лагери на смъртта. На своята пишеща машина Паница напечатва споразумението „Белев  - Данекер“  за депортацията на евреите от Беломорска Тракия и Македония. По това време еврейските ръководни среди и българската общественост нищо не знаят за готвената широкомащабна акция за изследване. Действията й са от решаващо значение за мобилизиране на българската общественост в защита на българските евреи.

След идването на новата комунистическа власт в България, в началото на 1945 г. Лиляна  Паница е изправена пред т.нар. Народен съд по обвинение, че като чиновник в Комисарството по еврейските въпроси е съдействала „при провеждане на взетите мерки за гонение на евреите и е използвала служебното си положение за добиване на лична облага“. През април 1945 г. е призната за невинна. Дни по-късно обаче е зверски пребита в едно от мазетата на милицията. Умира преди да навърши 30 години. Постъпката и личността на Лиляна Паница са държани в забрава много години. Тъкмо това са и част от епизодите, заснети в Перник.

26-годишната актриса Лидия Инджова, която играе ролята на Лиляна Паница, е завършила актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на Стефан Данаилов, тя е една от младите надежди на Театъра на българската армия. Самата Инджова вече има редица участия както в театъра, така и в киното. Ролята й в „Недадените“ обаче е първата й главна роля в подобна мащабна кино продукция.

В навечерието на 70 години от тези събития към президента Росен Плевнелиев беше отправено предложение Лиляна Паница  да бъде наградена посмъртно с най-високото държавно отличие орден „Стара планина“ - първа степен. Инициативата е на Самуел Ардити от Израел и на Иван Генов от България,  а наскоро стартира и подписка в подкрепа на предложението, макар и късно, България да отдаде почит на героизма на младата Лиляна Паница.

Има вероятност израелска телевизия да закупи новия български сериал „Недадените“, който ще се излъчва по БНТ1 от 10 март.

 

Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.