iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Награди и много усмивки раздаде ХІ-тото "Слънце иде" в Дрен

Победителите от ХІ-ти фестивал  "Слънце иде" в Дрен

Много награди и още повече усмивки получиха участниците и гостите на ХІ-тия   национален фолклорен фестивал с международно участие „Слънце иде“ в  радимирскато село Дрен - 24-25 юни 2011г.

Голямата награда на фестивала получи  Ансамбъл „Загоровче“ от гр. Септември с ръководител Йордан Зеленогоров.  Съставът получи диплом и плакет и парична награда в размер на 200 лева.

Над 800 деца на различна възраст и от различни краища на страната и от Чужбина събра тази година традиционният фестивал да се надиграват и надпяват. Патрон на празника беше областният управител на Перник Иво Петров.

Неговата специална награда беше  присъдена на танцовите формации „Омайниче“ и „Мераклийче“ от  Народно читалище „Христо Ботев 1928 г.“ в с. Копаница, община Радомир с ръководител Василка Николова.

Специалната награда на кмета на с. Дрен Цветан Азманов получи Лиляна Симова – ръководител на певчески фолклорни формации в гр. Радомир.

Специалната награда на Народно читалище „Благой Попов 1927 г.“ в с. Дрен  журито присъди на групата за словесен фолклор от ОУ „Хр. Смирненски“ от гр. Радомир с ръководител Румяна Давидкова.

Диплом и парична награда на художествени ръководители на най-добри постижения получиха Димана и Боян Боянови.

За цялостно представяне журито отличи групите от с. Извор, община Радомир, с. Шишковци и от гр. Разлог. Награди бяха връчени и в отделните категории и възрастови групи за певческо изкуство, танцови ансамбли, словесен фолклор, както и на индивидуални изпълнители.

От името на фондация „Васил Левски – Дякона“ медали връчи Бисер Боянов. Фондацията отличи секретаря на народно читалище „Благой Попов 1927 г.“ в с. Дрен Митка Бикярска заради цялостния й принос в съхраняването и популяризирането на българските традиции и обичаи. Златен медал от фондацията получи и Лили Симова, която повече от 35 години е посветила живота си на възпитанието и вокалното обучение на деца в Радомир.

Фестивълът се проведе в петък и събота и завърши с атрактивен концерт на ансамбъл „Разметаница“ от Бобовдол. Изпълнителите са редовни участници във фестивала, но тази година се представиха извън конкурсната програма, а изпълненията им бяха специален подарък за публиката.

Самостоятелно представяне имаха и гостите от сръбския град Сурдулица.

Хит на фестивала тази година стана авторската песен на Георги Гьолски „Рада Радомирка“. Тя прозвуча в изпълнение на няколко деца от различни краища на България. Самият автор я изпълни пред публиката в своя концерт след края на фестивала.

Информация и много снимки от ХІ-тия фестивал "Слънце иде" в Дрен може да се видят само на сайта dobrinite-news.com - ТУК и ТУК!

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.