iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Наградиха Евгени Димов в Перник

Наградиха Евгени Димов в Перник 10_1476885775

Официално Перник вече има втората по големина в света езическа маска, като тя е и емблематична за града, тъй като нейното изображение е свързано с автентичния народен обичай Сурва, който е под закрилата на ЮНЕСКО и с Международния фестивал на маскарадните игри “Сурва“, домакин на който е Перник. Автор на дървената пластика е Евгени Димов. На импровизирано откриване пред маската кметът на общината Вяра Церовска връчи грамота на нейния Димов и обяви, че „това е един жест за спомен, за един приятел на Перник, за един голям перничанин, който със сърцето си, с труда си и таланта си направи този символ за празника на града и за „Сурва“.

Авторът благодари за възможността да изяви таланта си, предоставена му от общината и за доверието на кмета към него. Заяви че е горд, че е направил символ, който е не само за Перник, но и за България и целия свят.

Евгени Димов сподели, че преди да започне работа по своята идея е проучил внимателно и подробно съществуващите пластики по света. Според неговата информация, най-голямата е в Нова Зеландия и е поставена пред стадион. Пернишката маска е втора по-големина и освен че е висока 3,20 м и широка – 1,10 м, е и много тежка- 3.5 тона и половина. Затова и самият монтаж е бил доста трудоемък. Любопитен факт е, че Евгени Димов по професия е полицай в София в специализираните полицейски служби, но по душа е творец.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.