iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Нова книга за 85-годишнината си представя писателят Цанко Живков

Цанко Живков

Най-новата си книга „Драми” ще представи за първи път пред перничани писателят Цанко Живков. Повод е честването на неговата 85-тодишнина, което ще бъде днес - 26 април 2011г. (вторник) от 17.30ч. в Малкия салон на Двореца на културата. 

Цанко Живков е роден в Перник. Основно образование е завършил в родния си град и 15-годишен започва да пише и печати в ученическото списание "Младежко слово".

Учи право в Софийския университет и работи като миньор, от което се раждат първите му очерци и книги, както и дневникът - роман "Мъже под земята".

Ръководител е на литературния кръжок към градското читалище и допринася за израстването на участниците в него.

Редактира многотиражките на Мината и на машиностроителния завод "Струма", журналист е в местния вестник "Димитровско знаме" и кореспондент на централни вестници и списания. Работи във вестник "Труд" и дълги години във вестник "Литературен фронт".

Търсейки винаги опора в родовата памет, авторът се стреми да бъде правдив в своите статии, очерци и документални книги. Цанко Живков е превърнал Перник и неговите граждани в основна тема на книгите си, наложил се е като техен летописец.

Автор е на книгите: "Пътища", "Граовци", "Звезди", "Край Струма", "Звезда на съгласието", "Промяната", "Изгубеният век", "Аз съм Йоцо", "Пернишки тетрадки", "Бусинско възкресение", "Писаници", драмата "Кракра", "За родното място на Отец Паисий", "Златоустият Григорий Петров".

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.