iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриха изожба в галерия “Любен Гайдаров” в Перник

Откриха изожба в галерия “Любен Гайдаров” в Перник 11_1416913850

Изложба беше открита в галерия “Любен Гайдаров” в Перник. Изложбата е на най-големите български художници като Майстора, Стоян Венев, Панайот Панайотов, Петър Златарев, Борис Димовски, Недко Каблешков, Доньо Донев, Преслав Кършовски, Евтим Томов, Теню Пиндарев, Светлин Русев, Петър Чуклев, Димитър Вълканов, Александър Петров, Веселин Стайков, Васил Карадимов, Дора Кънчева, Едмонд Демирджиян, Свилен Блажев, Георги Карабаджаков и др.

От стените на галерията ни гледа автопортретът на големия български художник Стоян Венев. Присмехулно ни намигва Радой Ралин, нарисуван от неповторимия Борис Димовски. Доньо Донев пък е пресъздал по свой начин Светлин Русев, а художникът Теньо Пиндарев е увековечил образа на неповторимия артист Георги Парцалев. Зрителите ще разпознаят и фурията Стоянка Мутафова, нарисувана от Александър Добринов. Сред портретите са и образите на човека, който през годините е събрал в една колекция всички тези уникални творби – някогашния адвокат от Кюстендил Йордан Ананиев, неговата съпруга и синът Красимир Ананиев, с чието съдействие се организира тази изложба. Сред ценните творби, които зрителите могат да видят, е и знаменитата картина на Майстора “Жътва”, “Кървавото писмо” на Веселин Стайков, автентичен пейзаж на Васил Карадимов от Велико Търново.

“Край тези картини трябва да стъпваме на пръсти. Тук са събрани в момента безценните съкровища на България.”, коментираха първите зрители, които видяха изложбата в деня на откриването й.

“Горди сме, че имаме възможност да покажем на перничани и на гостите на града ни тези уникални творби.”, каза при откриването директорът на галерия Перник Елена Темелкова и благодари на наследниците на Йордан Ананиев за отзивчивостта, с която са откликнали на идеята за организирането на тази изложба.

До края на този месец Галерия Перник ще открие още една изложба – на художника Миленти Милентиев на 25 ноември в изложбена зала “Кракра”.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.