iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пенсионери се събират на фолклорен фестивал в Земен

Пенсионери се събират на фолклорен фестивал в Земен 07_1437029129

ІV-ят фолклорен събор на сватбената обредност в земенското село Пещера събира над 700 участници, като на 18 и 19 юли тук идват изпълнители от цялата област Перник, села от общините Кюстендил, Разлог, Самоков, Благоевград, Сапарева баня, Нови Искър, Дупница и София.

Пенсионерски клубове от Пернишко също се включват във фолклорната надпревара. Събитието е с конкурсен характер, а официалното откриване е в 12 часа.

Конкурсната програма започва в 10 часа на откритата сцена на читалище „Крюгер Николов”. Участниците са на възраст от 4 години та до 64 г.

Ще звучат изпълнения на народни песни, на гайди, фолклорни дуети на прохождащи певци, сладкодумните разказвачките от радомирското село Владимир Лида Таратупска и Рада Доколенкова ще разказват неподправени случки около сватби и годежи, а Симона Здравкова от Ярджиловци – как се е ходило „на госкье”, малки деца ще представят броилки и залъгалки. Ще се вият тежки сватбарски хора.

Ще бъдат демонстрирани някогашни обичайни практики, предхождащи женитбата, като крадене на мома от седенка, обичаите „Плетеница”, „Тъкмеж” , „Венчавка”, „Плетене на невеста”, „Забраждане на невеста” /от с. Алино/. Присъстващите ще станат свидетели на стари и интересни адети като „Ритане на невести по Тодоровден”.

От Батановци пък ще представят ревю на сватбена кошуля от втората половина на ХІХ век.

Най-голямата група от 30 души е от с. Добърско, община Разлог, следва я ярджиловската формаця с 33-ма участници.

Най-добрите ще получат медали и плакети. Ще бъдат връчени и три специални награди – на областния управител на Перник и на кметовете на община Земен и на село Пещера.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.