iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишките симфоници представят празнична музика с гост диригент

Камерен оркестър „Орфей”

Пернишките симфоници от Камерен оркестър „Орфей”  се представят на 28-ми април 2011г. (четвъртък) от 18.00ч. в Галерия „Любен Гайдаров” с  гост  диригентът  Стефан Гърков.

Концертът включва празнична музика от Хендел, Моцарт, Големинов и Л.Андерсон, и е своеобразна Балканска среща, тъй като нашият съгражданин Стефан Гърков е реализирал успешно музикантската си кариера в Словения. Гост-солистка ще бъде Стефана Маркович от Македония, която е лауреат на престижната награда в конкурса „Млади таланти” към Обединената школа по изкуствата - да бъде солистка на концерт на Камерен оркестър „Орфей”. Тя ще изпълни соловата партия на „Концерт за флейта и оркестър” от Антонио Вивалди.
 
Стефан Гърков е роден през 1963г. След завършване на основно образование в гр. Перник е приет в Средното музикално училище „Любомир Пипков” - София, специалност валдхорна. Като ученик е  лауреат на конкурса за млади изпълнители в гр. Провадия, където е получил първа награда. Продължава  образованието си в Музикалната академия „Панчо Владигеров” в класа по валдхорна на проф. Владислав Григоров. След дипломирането си  работи в продължение на три години в оркестъра на Софийска народна опера.
От 1990 година живее в Словения, където продължава образованието си в класа по дирижиране на проф. Антон Нанут и доц. Марко Летоня. След дипломирането си в Любляна  усъвършенства знания на следдипломна квалификация в Музикалната академия във Виена в класа на проф. Урош Лайовиц. През 1999 година установява камерния оркестър „Амадеус”, който включва музиканти от Мариборската опера и филхармония и от операта в гр. Грац, Австрия. Като диригент и художествен ръководител на този оркестър е допринесъл за представянето на множество съвременни словенски композитори, изпълнявайки за първи път техни произведения. Дирижирал е също и оркестъра на Словенската филхармония, Симфоничния оркестър на словенското радио и телевизия, оркестъра на Мариборската филхармония, бил е асистент диригент в Мариборската опера.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.