iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишкият художнит Данаил Атанасов взе голямата награда от зоналната изложба „Струма 2016”

Пернишкият художнит Данаил Атанасов взе голямата награда от зоналната изложба „Струма 2016” 10_1476886154

Голямата награда на СБХ от зоналната изложба „Струма 2016” получи пернишкият художник Данаил Атанасов. В категория живопис призът отиде при Димитър Петров от Кюстендил.

В категориите скулптура, графика и приложно изкуство бяха отличени съответно Богомил Живков /Перник/, Станислав Божанков /Кюстендил/ и Иван Кънчев /Кюстендил/.

Наградите бяха определени след гласуване на жури с председател Любен Генов от СБХ – София и членове: Симеон Панайотов-Перник, Данаил Атанасов- Перник, Николай Китанов- Благоевград, Аргир Манасиев- Благоевград, Илона Захариева-Кюстендил и Владимир Шунев- Кюстендил.

Над 200 творби на 98 художници са подредени в художествената галерия „Любен Гайдаров“ в Двореца на културата. Перник е домакин на събитието за четвърти път. Зоналната изложба дава възможност за изява на творци от градовете по поречието на Струма и се осъществява съвместно с общинските ръководства на Перник, Кюстендил и Благоевград.

Общата изложба на художниците от трите града се организира за първи път през 1968 г. в галерията в Кюстендил. От 1977 г. тя носи името зонална изложба „Струма“. До 1986 г. са организирани седем изложби. След няколко поредни прекъсвания, традицията е възобновена през 2013 г. с общите усилия на общините Перник, Благоевград и Кюстендил и на СБХ. Домакинството на трите града е на ротационен принцип.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.