iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишкият театър отрязан от финансовото министерство

Перник снимка: за хората и събитията - Борисов и Дянков в пернишкия театър

Откриването на пернишкия театър, за чийто ремонт правителството изсипа маса пари и което трябваше да се случи утре, се отлага. Причината е, че общината внезапно поиска от кабинета още 500 000 лева, за да се разплати със строителната фирма. До четвъртък сградата нямаше и акт 16. Сега документът вече е подписан.

Лично премиерът обеща на перничани, че на 16 октомври ще влезе, за да изгледа първото представление след възстановяването на сградата - “Фенове” на Елин Рахнев. “На 16 октомври театърът е готов. Това, което ги лъжеха перничани - и Първанов, и Станишев, че ще им го направят, четири години, с милиарди излишъци, не им го направиха. Ние в кризата направихме на Перник театър”, каза в началото на октомври Борисов. Според източници на “Труд” проблемът възниква от искането на общината за още пари и то при условие, че всички суми по ремонта на сградата са договорени и преведени от централния бюджет.

Финансовият министър отива в Перник в началото на седмицата, за да изясни казуса. Според запознати той категорично отказва да даде още пари извън договореното. Още повече че не е ясно какво са се разбирали общината и строителя и защо има преразход, за който се научава в последния момент.

“Всички разходи по възстановителните работи са плащани с пари на данъкоплатците от републиканския бюджет, като държавата е превеждала средства на общината, а тя е уреждала взаимоотношенията с изпълнителя”, коментираха от финансовото министерство.

Дали ще има официално откриване в неделя, не мога да кажа. Нямам потвърждение от правителството”, каза в петък изпълняващият ддлъжността кмет на Перник арх. Михаил Михайлов.

Договорът за ремонта на театъра е подписан през 2005 г. със строителната фирма по т. нар. единични цени. “Стойностите могат да варират от инфлацията и затова изрично в договора е записано, че ако има надвишение на разходите, те трябва да се покрият”, разказа арх. Михайлов. И добави: “Когато преди 2 г. премиерът Борисов обеща финансиране, подписахме анекс към договора и условията останаха същите. Сега имаме надвишаване на разходите от порядъка на 450-480 хил. лв.”

Михайлов уведомил Агенцията за обществените поръчки, която е на подчинение на министерството на енергетиката. Оттам получава писмо, че не е в нарушение. “Смятам, че в момента се правят предизборни спекулации чрез театъра”, коментира Михайлов.

Пернишкият театър “Боян Дановски” пострада при голям пожар дни преди Коледата на 2004 г. Оттогава започва сагата с възстановяването му. Договорът, сключен от общината през 2005 г., е на стойност 2,5 млн. лв. с местна фирма. Но в началото на 2008-а работата е спряна поради липса на финансиране.

През февруари 2010 г. работите започват наново по нареждане на премиера. На общината са преведени целево 2,6 млн. лв. Парите са изплатени на седем транша, като последният на стойност 274 000 лева е от 19 септември 2011 г.

Нито преди последния транш, нито по-късно са били подавани индикации, че изпълнителят по проекта ще иска още пари, категорични са от финансовото министерство. 

Бел. ред. Истината е малко по-различна, но ще стане ясна след изборите.

Източник: 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.