iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пленер събира на едно място чуждестранни и български художници

Пленер събира на едно място чуждестранни и български художници 08_1409226263

Започна петнайстото издание на пленера по живопис Елена Темелкова „Арт студио Рударци“. Целта е да се съберат на едно място чуждестранни и български художници. Те творят в различни художествени жанрове, но споделят общи идеи и мисли за изкуството.

Чрез мотото Духът на Перник художниците пречупват през своя поглед в едно традиционното и съвременното изкуството.

Художниците са от държави, побратимени с България и от градове, с които Перник има дългогодишни връзки. Те разгръщат таланта и въображението си в станцията в село Рударци.

Въпреки че участниците в пленера са напуснали своите ателиета, изоставили са навиците си и са попаднали в една различна творческа среда, те продължават да създават своеобразна магия и в друга обстановка. Съвместната им работа подпомага и стимулира творческата им дейност, смята директорът на Галерия “Перник” Елена Темелкова.

Майсторите на четката започват да творят в началото на октомври сред изключително красивите склонове на Витоша. Творбите трябва да станат готови преди 19 октомври, когато имаме два повода да празнуваме – Деня на града и празника на Свети Иван Рилски, които е патрон на Перник. Въпреки че творците говорят различни езици, съвместната им работа ще премине в хармония и разбирателство, тъй като изкуството не разделя, а обединява.

Законите на красотата са универсални и не пораждат спорове и дребнотемия, а това събитие е сред най-устойчивите културни прояви в община Перник. Въпреки трудните условия на икономическа, нравествена и морална криза, през последните години традицията на Пленера не само набира скорост, но и обещава да продължи още дълги години. Инициативата разширява международните контакти на базата на културното сътрудничество на Община Перник с побратимени и партньорски градове от чужбина. Пленерът „Арт Студио Рударци“ е част от кампанията на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019-та.

Източник: krakra.tv

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.