iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


По слуай 120-тата годишнина от рождението на Гюрга Пинджурова, кръщава улица в Трън на нейно име

На Гюра Пинджурова ще кръстят улица в Трън

Ще кръстят улица в Трън на певицата Гюрга Пинджурова, реши минипарламентът в този край.

На родната къща на именитата певица ще бъде поставена паметна плоча догодина, когато се навършват 120 години от рождението й. Според едни сведения домът на Гюрга Пинджурова е бил в махала „Баринци“, според други в центъра на града. Общината издирва потомци на фамилията, които да дадат повече информация за родната къща на „славея на Знеполе“, както е наричана приживе.

Неповторими и до днес остават изпълненията й на песните „Омиле ми, Ягодо“ и „Гукай ми, гукай, гугутке“, местното читалище носи името на неповторимата певица. През 2008 година посмъртно й бе присъдено званието „Почетен гражданин на Трън“, тя е и първата носителка на това отличие.

От общината имат идея още следващата година да бъде възстановен Националния песенен конкурс „С песните на Гюрга Пинджурова“.

Гюрга Пинджурова е родена на 18 април 1895 година в Трън, завършила е Българското държавно музикално училище през 1917 година и консерваторията в Прага- оперно пеене. В началото на трудовата си кариера е учителствала в Трън, селата Лялинци, Къшле и Бераинци и София.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.