iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Правят музей от военен имот в Брезник

Правят музей от военен имот в Брезник 04_1428560337

Правителството даде военен имот на Брезник за общински исторически музей, като решението беше взето на последното заседание на Министерския съвет.

Двуетажната сграда на бившия военен клуб е била собственост на Изпълнителната агенция “Военни клубове и военно-почивно дело” към Министерството на отбраната, но вече не се използва. Държавата обаче си запази собствеността на сградата, като промени само нейния статут от публична държавна в частна държавна собственост. Това означава, че според Закона за държавната собственост областният управител може да отнеме държавния имот ако той не се използа по предназначение или пък отпадне необходимостта от него.

За преотстъпването на военния клуб на Община Брезник се заговор усилено по времето на премиера Пламен Орешарски, когато военен министър бе Ангел Найденов. На 14 октомври 2013 г., навръх духовния празник на града – Петковден, Найденов обяви, че военното министерство дава безвъзмездно сградата на тамошната Община. Оставаше само да минат процедурите по уточняване на собствеността и оценка на сградата, както и да се оформят всички документи. Та всичкото това стана след година и шест месеца.

Военният клуб е с площ 1100 кв. м., от които застроената е 400 кв. м. Той разполага със зала със 120 седящи места, която се използва за по-големи събития. Последният ремонт на сградата е правен през 80-те години на миналия век.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.