iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Преди 85 години Перник е бил обявен за град

Преди 85 години Перник е бил обявен за град 06_1403765403

На днешната дата се чества 85-години от обявяването на Перник за град. с Указ номер 402 на цар Борис Трети на 26 юни 1929 година Пернишката селска община е преобразувана в градска.

Разработването на Владайско-Мошинско-Пернишкия каменовъглен басейн е дало силен тласък на иначе бедния след Освобождението живот в котловината. През 1891 г. е започнал промишленият добив на въглища. Днес първият рудник е превърнат в музей, който е единствен по рода си на Балканския полуостров. Вкаменено дърво до него на повече от 5 млн. години, докосвано при слизането под земята от първите миньори за късмет, перничани обявиха за талисман на щастието.

Перник има железопътна връзка със София още от 1893 г. Жп линията била открита заради разрастването на въгледобива. През 1895 г. в Перник светнала първата електрическа крушка в България – дори преди Царския дворец, твърди още Велинова. Четири години по-късно била построена и първата българска електроцентрала. След получаване на статут на мината на държавно предприятие с автономно управление през 1925 г. Перник претърпял най-голямо в проценти нарастване на населението в национален мащаб, следван от София и Бургас. Тогава той бил още село, но само 19 от общо 97-те града в България имали по-голям брой население от него, посочва етнологът Зорница Стоянова. През 1900 г. в селището живеели около 2 020 души, а през 1930 г. – 20 000 души.

Тук била привлечена интелигенцията на тогавашна България – инженери, завършили висше образование във Франция, Белгия, Германия, Русия, а по-късно и в България, лекари, учители, техници, хора на изкуството, немалко чужденци. С идването си те пренесли европейския опит в организиране на производството, градоустройството на селището, организацията на социалната и културна дейност.

В края на 1901 г. село Перник имало своя “музикален състав” – първия граждански духов оркестър в България. Преди да бъде обявен за град, Перник имал парк, в който всяка вечер свирел Минният струнен оркестър, както и театър, добра спортна база, изградени културно-просветни, благотворителни, културни и спортни организации.

Празникът на Перник днес започва с ритуал по издигане на националния флаг във всички пернишки училища.

От 17,00 ч. до 20,00 ч. пред Двореца на културата ще бъдат експонирани изложбите: “Съкровищата на Перник” – изложба от фонда на Художествената галерия, “85 години от обявяването на Перник за град” – фотоизложба на Регионалния исторически музей, “Нощи в Перник” – мобилна фото изложба на артисти от България, Полша и Австрия.

В 20:00 ч. ще се състои награждаване на призьорите от конкурса за стихотворение, есе и презентация “Моят Перник”. В 21,00 ч. започва Празничен концерт.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.