iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Провеждат международен пленер по живопис в Рударци за 17 път

Провеждат международен пленер по живопис в Рударци за 17 път 10_1412230555

Международният пленер по живопис ще се проведе от 6 до 16 октомври в Рударци за 17 пореден път. Организатори на събитието са Община Перник, Художествена галерия – Перник и пернишкото представителство на Съюза на българските художници. Основната им цел е да стимулират творческата дейност на художниците от региона и контактите между творци от различни култури.

Мотото на тазгодишния пленер “Арт студио Рударци” е “Духът на Перник”. Чужденците, които се очаква да пристигнат, са от Китай, Русия, Чехия, Полша, Италия и Сърбия. Сред българските участници са творци от Момчилград и Сандански. Пернишката творческа гилдия ще бъде представена от четирима художници.

Пленерът “Арт студио Рударци” е сред утвърдените и престижни творчески събития в България. Традицията му е дългогодишна. Провежда се в навечерието на деня на Перник 19 октомври. В него през годините са участвали художници от цяла България, както и от много страни в Европа и света. В продължение на седмица авторите творят, общуват помежду си, обменят идеи и вдъхновение в неповторимата атмосфера на курортното селище Рударци. Те се запознават с историята и културата на Перник и с картините си ги популяризират по света.

Традиционно след всеки пленер се открива изложба с нарисуваните творби, в които зрителите лесно могат да видят познати символи, исторически личности, пейзажи от региона и да почувстват духа на Перник. Тази година експозицията ще се открие на 15 октомври в 17, 30 ч. в галерия “Кракра”.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.