iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Руски зографи рисуват Гигинския манастир

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Русия ни прати зографи като дар. От няколко дни братушки рисуват безвъзмездно новия храм в Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян” край брезнишкото село Гигинци. Черквата в току-що построеното ново крило на светата обител е единствената у нас, която носи името на руския светец Силуан Атонски. Затова и Русия реши да направи стенописи за подарък.

Четири студентки от Държавната академия за славянски култури в Москва, водени от техен преподавател украсяват черквата със сцени от Апокалипсиса. Рисунките са на екзонартекса на храма и са напълно съобразени с канона, обясни йеромонах Никанор. Всяко изображение по стените е съгласувано с братството в манастира.

Художничките ще останат до 10 юли. Все още не е ясно дали братушките ще изпратят втора група зографи това лято. Безвъзмездните стенописи бяха обещани още преди няколко месеца от руското правителство с посредничеството на шефа на фондация „Славяни” проф. Захари Захариев. Интерес към храма, именуван на руския светец прояви лично и Владимир Путин. Дори се очакваше руският президент да посети манастира по време на гостуването си у нас през декември м.г., но не му стигна времето на престоя.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.