iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Школата по керамика и стъкло при ІХ ОУ откри изложба

Школата по керамика и стъкло при ІХ ОУ откри изложба 01_1453480744

Школата по керамика и стъкло при ІХ ОУ „Темелко Ненков” в Перник откри първата изложба в града, посветена на юбилейния ХХV Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва”, като над 20 майсторски керамични пана, представляващи сурвакарски маски, родени от детското въображение и ръце, са подредени в галерията „Марин Гогев” в кв. Изток. Творбите излъчват неподправен артистизъм и вкус, а техни автори са ученици на възраст между 10 и 15 години.

С много топли думи експозицията откри директорът Марин Никодимов. „Горд съм с това, което се случва в нашето училище. Щастлив съм, че в ателието ни, което превърнахме в школа, намират призванието си деца, които са истински художници и артисти по душа. То стана любимо място на много ученици, които искат да опитат от магията на глината. При нас още идват и ученици, които продължават средното си образование другаде, за да дадат израз на вдъхновението си и на таланта си”, каза Никодимов пред учениците, учителите и почитателите на изкуството.

Ръководители на школата са Борислава Бориславова и Емануил Врангов, педагози, изключително отдадени на работата си. Двамата съумяват да учат децата как да ваят глината и стъклото в причудливи форми и образи, но да не се месят в работите им. Уникалният талант на младите керамици е признат и от скулптора проф. Емил Попов, който е чест гост на школското ателие по керамика. С него идват и студенти от Художествената академия, за да попият от детската неподправеност и усета за колорит, който носят в себе си малките.

Част от паната в изложбата са плод на колективен труд, разказа Емануил Врангов. Различните елементи от маските, като нас, очи, мигли, част от лице, са правени от различни деца и после са „сглобявани” с усет и вещина. Творби на Росен и Ирена, които отдавна са напуснали Деветото, също са в изложбата. Младежите, които учат в ПТГ „Юрий Гагарин” и ПГОТ, се надяват да имат шанс и да продължат да се занимават с изкуство.

Всеки може да си закупи от красивите творби, цените са на разположение в галерията. Със събраните средства ще бъдат закупени глина, бои и глазури за ателието.

По идея на един от ръководителите Емануил Врангов, в ателието ще се работи бусинска керамика. Скоро школата ще има истинско грънчарско колело, на каквото са работили някогашните грънчари.

С тази изложба бе открита поредица от изяви на ІХ ОУ, посветени на ХХV Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2016”. На 26 януори ще бъде открита още една керамична изложба във фоайето на хотел „Струма”, която ще бъде видяна от стотици наши и чуждестранни гости. Децата са направили керамичен сурвакар, висок над 1.50 метра, който ще бъде изложен в централната градска галерия „Любен Гайдаров” в двореца на културата. Това беше истинско предизвикателство, но стана уникална творба, не крие гордостта си директорът Марин Никодимов.

Девето училище намери своето място с ателието по приложни изкуства, със самодейния си театър, който всяка година прави по една постановка, участваме там, където сме силни и където има смисъл и на това се стремим да учим нашите ученици, каза Никодимов.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.