iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Симо Мильов представи съкровищата на Перник, музеите в Перник и Радомир ги пуснаха за продажба

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Историкът етнограф Симеон Мильов представи "Съкровищата на Перник" в музея в Радомир. Уникалните находки в района на пернишката крепост, сказанията за Кракра, тайните на манастирите ни. Всичко това успя да събере в една книжка.

Книжката е част от поредицата на вестник "Стандарт" "Чудесата на България". Томчето за Перник обаче преобърна концепцията на поредицата. Наред с историческото имане на нашия край, невероятният разказвач представя хора и обичаи истински съкровища. Нещо, което убягна на известниците ни археолози, написали останалите издания.

Убеден съм, че хората са истинското ни съкровище. Има уникални истории, които досега не са разказвани, а трябва да се чуят и прочетат, убеден е Мильов. Мистерията около храма-кладенец в Гърло е нещо, за което тепърва ще се говори. Дори не предполагаме какво крие. Но неповторим е и бай Иван, който изписа 300 тетрадки. В тях той описва спомените си, историята на живота си, на местностите, водите, преданията и обичаите на родното си Чепино. Неповторими са майсторите на радомирската боза, чийто занаят никой не успя да запази и истинската боза изчезна от трапезата ни. Младите момци, които в селата са ги женени за по-стари булки, дъбът в Ракиловци, който е по-стар от България. Това богатство не трябва да се забрави, презентира творбата си Мильов.

Симо е завършил история, бил е учител, музеен уредник, директор на историческия музий в Перник, главен уредник в Националния исторически музей. Автор е на 7 книги и над 200 научни и научнопопулярни статии за историята, етнографията и фолклора на Пернишкия край. Появата на последната му книжка от издателството на "Стандарт" предизвика истерия по вестникарските павилиони. Доставените бройки не стигнаха за всички желаещи да си купят пътеводителя на пернишките съкровища. Затова два месеца след пускането й на пазара, книжката продължава своя път към читателите. Сега тя се продава в историческия музей в Перник и в музея в Радомир.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.