iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Стефан Сергиев написа книга за волейболната слава на Перник

Стефан Сергиев написа книга за волейболната слава на Перник 10_1412776684

Книга от 328 страници написа Стефан Сергиев на тема „Волейболната слава на Перник”. Идеята за написването на книгата идва точно преди една година на крепостта „Кракра”, когато Сергиев и легендата на волейбола Тодор Симов са поканени сред 100-те известни перничани, прославили града ни в страната и чужбина.

„Тази година се навършват 65 години от първата шампионска титла, завоювана от женския отбор на „Железничар” Перник и 60 години от първата титла на мъжете, завоювана от отбора на „Миньор” Перник. Организационния комитет под председателството на заслужилия майстор на спорта Тодор Симов ще направи среща с поколения пернишки волейболисти, техните наследници и любители на спорта . На нея ще бъде официално представена и книгата „Волейболната слава на Перник”. Проявата ще бъде на 18 октомври от 11 часа в кафето на Арт-салона”, уточни Стефан Сергиев.

Тодор Симов един от участниците в отбора по волейбол , който поставя началото на големия възход на пернишкия волейбол . В продължение на близо 20 години няма равностоен волейболен център в страната.

„Волейболът е един спорт, с който ние трябва да се гордеем. Това ми даде основание с Тодор Симов за една година да успеем да напишем книгата. Имаме редица идеи за развитието на спорта, които ще обсъдим на организираната среща”, споделиха двамата мъже – Тодор Симов и Стефан Сергиев на среща с журналисти.
Тодор Симов е заслужил майстор на спорта, заслужил треньор и заслужил деятел. Той е един от двамата волейболисти в България, който е награден с престижната държавна награда орден „Стара планина” първа степен.

„Имам много книги, но никога не съм смятал, че ще се докосна до темата за волейбола, защото това за мен е нещо свято”, коментира Сергиев и припомни , че пернишките волейболисти са спасявали хора от лавината на връх „Мальовица” през 1965 година, когато загинаха 11 души.

Книгата е построена в два основни раздела. Първият раздел е „Хроника на волейболната слава на Перник”. Там са посочени най-силните моменти – от зараждането на волейбола в Перник и първите прояви. Първата среща по волейбол е играна през 1937 година между отбор от нашия град и Школата за запасни офицери от Горна Баня. Хрониката продължава до 1985 година. Втората част на книгата е галерия на волейболната слава на Перник. Представени са 60 от най- заслужилите – волейболисти, волейболистки, деятели, треньори и съдии. В Перник са възпитани и израсли 10 заслужили майстори на спорта по волейбол, 40 майстори на спорта и 8 заслужили деятели. Няма друг град, в който и да е спорт, да се похвали с такива резултати”, сподели Сергиев.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.