iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Теолог представи Перник на световен конгрес

Перник снимка: за хората и събитията - д-р Виктор Банов

Днес докторът на богословските науки Виктор Банов  се представи със своя разработка на на престижния 22 –ри Международен конгрес за византоложки изследвания в София. Гемата на неговия доклад е  „Изковаването на гвоздеите за Разпятието – стенопис от Земенската църква. Идейни и сюжетни характеристики”. Съобщението му беше изслушано в секцията за стенна живопис от 14 век.

22 –рият  Международен конгрес за византоложки изследвания започна на 22 август и приключва днес.  Мотото на конгреса беше  „Византия без граници“.

В световнозначимия  научен форум участваха около  1200 учени от 46 страни. По този повод бяха открити и изложби в криптата на храм-паметника „Св. Ал. Невски”, в Националния археологически музей, Националния исторически музей и Националната галерия за чуждестранно изкуство.

Конгресът е под егидата на ЮНЕСКО и се организира под патронажа на президента Георги Първанов и на министъра на  културата Вежди Рашидов. София е била домакин на престижния форум преди 77 години, през 1934 г. световен византоложки конгрес у нас са организирали проф. Васил Златарски и проф. Богдан Филов.

„За мен е чест и удоволствие да присъствам на такъв висок научен форум в България“, заяви д-р Банов във връзка с представянето си на конгреса. Той е активен член на Духовния обществен съвет в Перник и председател на сдружението "Свв. Кирил и Методий и св. Бенедикт Нурсийски". Завършил е Папския Източен Институт в Рим и е защитил докторска дисертация на тема „Ивановските Стенописи, идеите на исихазма през ХІV век”.  Бил е директор е на Земенски манастир като отдел към Национално-историческия музей. Преподавал е  в богословския факултет и факултета по изкуства в Благоевградския университет.

 

"Изковаване гвоздеите за Разпятието”. Фрагмент от стенопис от XIVв. в църквата на Земенския манастир
"Изковаване гвоздеите за Разпятието”.
Фрагмент от стенопис от XIVв. в църквата на Земенския манастир, динствена по рода си в християнската живопис.

 

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.