iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Тръгна новият сезон на КО “Орфей”

Тръгна новият сезон на КО “Орфей” 09_1411975836

По вода тръгна новият сезон на КО “Орфей”. Диригентът Райчо Христов беше избрал символично за начало на сезона “Музика на водата” на Хендел.

Публиката възнагради с горещи аплодисменти солистите проф. Лидия Ошавкова – флейта и Фарадж Акбаров – кларинет. В изпълнение на проф. Ошавкова прозвуча “Концерт за флейта и оркестър” от Телеман и “Концертино за флейта и струнен оркестър” от Доницети. Младият Фарадж Акбаров изпълни виртуозно “Вариации за кларинет и оркестър” от Росини.

Проф. Ошавкова не за първи път свири с музикантите от оркестъра и преди концерта сподели, че ги уважава заради техния професионализъм и винаги с удоволствие идва в Перник. С диригента Райчо Христов пък я свързва дългогодишно професионално сътрудничество.

Проф. Лидия Ошавкова е преподавател по флейта в Музикалната академия в София, където е завършила и образованието си. Възпитаничка е на френската флейтова школа. Нейни учители са били Жан-Пиер Рампал и Ален Марион. Проф. Ошавкова е дългогодишна първа флейта на Софийската филхармония. Основател е на “Нов камерен ансамбъл” и на “Ladies chamber orchestra”. Професор по флейта е в МА “Панчо Владигеров” в София. Изтъкнат солист на нашите и световните сцени. Изнася концерти в Италия, Испания, Люксембург, Германия. Свири в големите зали “Бунка Кайкан” в Токио, камерна зала на Берлинската филхармония, “Scuola Grande San Roccho” във Венеция. Била е гост професор в Гърция, Турция, Корея, Япония, Германия, Франция. Член е на италианската флейтова академия “Flutissimo”. Била е първа флейта на Фестивалния оркестър – София и на Симфоничния оркестър към лятната академия “Chiggana” в Сиена, Италия. Записала е 3 CD-та за “Гега Ню”, София, 2 за “Дивертименто”, Виена и за “Конкорд”, САЩ.

Фарадж Акбаров е роден в Азърбайджан и учи в МА “Панчо Владигеров” в София в класа на проф. Борислав Йоцов. Той за първи път свири с КО “Орфей”, но професионалните му ангажименти вече са го срещали с диригента на оркестъра Райчо Христов. Той харесал младия изпълнител на фестивал в Албена и го поканил за участието в Перник. Фарадж е носител на първа награда от Международен конкурс, организиран от “Мимар синан Ротари клуб”. Участвал е в Международния музикален фестивал “Марино” и в “Европейския музикален фестивал”. Бил е солист на Софийската филхармония. Свири Част е от “Yotzov Clarinet Sexstet” и “Wind Art Quintet”. Участвал е в много оркестри в редица държави, сред които Турция, Германия, Италия, Австрия, Холандия, Белгия, Гърция, България. Работил е с известни диригенти като Джем Мансур, Ренгим Гокмен, Сергей Проскурин, Дирк Вермулен, Мартин Пантелеев и др.

Международното участие в първия за сезона концерт на КО “Орфей” допълваше цигуларят Санджар Сапаев от Узбекистан. Той вече е познат на пернишката публика след участието си като солист на оркестъра в концерт предишния сезон.

С концерта си КО “Орфей” даде началото на силен юбилеен сезон, през който публиката ще има удоволствието да чуе нови произведения и да се срещне с големи имена от музикалната сцена, които ще гостуват в града, обеща диригентът Райчо Христов. Първият от тях ще бъде кавалджията на света Теодосий Спасов, който ще свири с КО “Орфей” на 14 октомври.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.