iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Учени от Волжка България на гости в Перник

Перник снимка: за хората и събитията

Мозъчен тръст от Волжка България ни дойде на гости. Делегация от доценти и професори от градовете Казан, Уфа и Уляновск пристигна днес в Перник, съпроводена  от шефа на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов  и Дочо Шипковенски – гл. секретар на Организацията на обединените българи (ООБ) и  член на Управителния съвет на Международната академия по българознание, иновации и култура (МАБИК).  . Групата разгледа експонатите в историческия музей, качи се на крепостта „Кракра” и се срещна с ръководството на Европейския политехнически университет.

Сред гостите на Перник бяха  Ахмет Рахимов, професор по педагогика ит гр. Уфа, който  е в Перник за втори път,  Тагир Абдулин, археолог от Уляновска област, Рустам Набиев, доцент по право от Казан, Роберт Азаматов, преподавател по медицина от Башкортостан. Те са представители на граждански организации, които обединяват хора с българско самосъзнание.

Делегацията е у нас за ежегодната „Българиада”, която за пети път организират ООБ и МАБИК.  Тази година мероприятията са преминали в три части. Проведена е конференция за развитието на организацията и клоновете й в различните страни, за да се приеме общ регламент на клоновете по света. Научната конференция, както и предишвите, е била посветена на  древните  предци на българите - траки, славяни, прабългари и всички, които са участвали във формирането на българската  народност. За гостите от чужбина се организира и посещение по българските забележителности. Екскурзията освен Перник включва и София, Панагюрище, Перперикон, Кърджали, Смолян и Пловдив.

Акцент на петата  „Българиада” са  българите от Волжка България, за които през миналата година стана възможно вписването в паспортите им на националността "българин", което се случва за първи път в границите на Руската федерация.

Организацията на обединените българи е създадена през 2007 г. Тя е неправителствена организация, чиято цел е духовно единение на българите по света. В момента в нея членуват български организации от 51 страни.

 

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.