iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Кладница пресъздадоха Бъдни вечер

В Кладница пресъздадоха Бъдни вечер 12_1482741029

Истинска Бъдни вечер пресъздадоха в пернишкото село Кладница местните самодейци от НЧ “Пробуда-1937 г. “, съвместно с учениците от ОУ “Св. Климент Охридски”, като ритуалът започна в една от старите кошари в селото. Най-възрастният стопанин влезе при животните с кръгъл хляб , свещ, въглен и тамян и отправи наричания за здраве и берекет. След това беше запален огън, който прескачаха децата, за да изгонят злите духове, преди това обаче се сложи слама на всяко дърво за плодородие.

Докато мъжете изпълняваха обреди за защита на дома, жените, като свързани с плодородието бяха приготвили празничната вечеря. „Най-важно е замесването на обредните хлябове, което започва още от рано сутринта. От подготовката на хлябовете се изключват само момите за женене, за да не отнесат със себе си плодородието, ако напуснат дома”, разказаха жените от Кладница.

След обреда в кошарата традиция ни пренесе в уютен, топъл и подреден в старинен стил дом. Обстановката ни върна назад във времето, а облечените деца и възрастни хора в носии допълваха автентичността.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.