iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Широка лъка ще има кукерски игри

В Широка лъка ще има кукерски игри 02_1456301277

400 кукери ще гонят злото на традиционния Песпонеделник на 6 март в смолянското село Широка лъка. Това съобщи кметът Васил Седянков. Селото, което е архитектурен резерват, е прочуто с кукерските игри, които са включени и в Националния културен календар.

С пищния маскарад по вековна традиция Широка лъка стана член на Федерацията на европейските карнавални градове. Освен местните Песяци, които са само мъже, с чанове и хлопки селото ще огласят още седем състава от селата Съхране /Павел баня/ , Варвара /Пазарджишко/, Симитли /Благоевградско/, Богданов дол /Перник/, Васил Левски /Карлово/, Изгрев /Благоевград/ и група от Раковски.

В селото на 2 март ще бъде открита и изложба на кукерски маски, изработени от ученици от местното училище. Маскарадният празник, който привлича хиляди туристи, започва в 11 часа на 6 март. Най-интересната маска на широколъшките Песяци датира от 19 век и е двойна, с която жена носи на гръб съпруга си. Всички хотели в селото са резервирани за Песпонеделника, каза Седянков. Празникът се организира от кметството на селото, община Смолян и спонсори.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.