iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вчера в Перник отбелязаха тържествено 24 май

Вчера в Перник отбелязаха тържествено 24 май 05_1432533321

Отбелязаха тържествено в Перник вчера празника на светите братя Кирил и Методий. Както и в цялата страна и в миньорския град ученици, учители, много граждани почетоха Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Празникът започна с парад на ученическите знамена. Заради продължаващите ремонтни дейности по площада, както и много други мероприятия и тези посветени на днешния ден бяха проведени пред Двореца на културата. Шествието бе водено от мажоретния състав на VІ СОУ „Св. Св. Кирил и Методий" – наследник на най-старото училище в града. Те бяха следвани от ученици и учители от всички учебните заведения в общината. Парадът започна от площад „Св. Иван Рилски" и продължи по ул. "Св. Св. Кирил и Методий" до Дворец на културата. Пред сградата на културната институция се състоя – ритуал за издигане на националния флаг и щафетно предаване на символното "Знаме на знанието" от представители на Випуск 2015 на Випуск 2016. След издигането на националния флаг кметът Иван Иванов приветства гражданите и гостите на Перник и ги поздрави за празника. Сред официалните лица на празника бяха народните представители д-р Вяра Церовска и д-р Валентин Павлов, Председателят на общинския съвет Милан Миланов, Областният управител Ирена Соколова, Кметът Иван Иванов, зам.-кметовете Владислав Караилиев, Румяна Гьорева и Адриан Симеонов, както и секретарят на общината Денислав Захариев, общински съветници от Перник, културни дейци, общественици, представители на почти всички партии от политическия спектър на града.

„Нека сторим дълбок поклон пред всички, които са избрали просветата и културата за свое професионално поприще! „каза в словото си кметът Иван Иванов. Той изказа своите благодарности към всички просветни дейци и дейци на културата за съхранението и развитието на духовността в Перник и пожела на учениците да следват примера на техните учители и да имат високия дух на нашите творци, за да съградят един още по-добър свят! „Уважаеми перничани, нека и в празник, и в делник да имаме пред себе си идеала, изречен с думите на поета: "Върви, народе възродени, към светли бъднини върви!", каза още Иванов.

След него специален поздрави направи и областният управител Ирена Соколова. „Чест и отговорност е да се говори точно пред вас, пред тази прекрасна аудитория, която съчетава мъдростта, любовта, неподправеността и младежкия устрем. Тук сред нас са и най-малките граждани на град Перник, редом до най-възрастните и почетни дейци на града ни", каза в словото си Ирена Соколова.Празникът продължи с програма на „Талантите на Перник" , с участието на художествени състави на Обединен детски комплекс .

Денят на светите братя Кирил и Методий бил отбелязван като църковен празник още през XI век, а като всенароден Ден на просветата е честван за първи път през 1851 г. в град Пловдив. Тогава в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий" по инициатива на Найден Геров се организира празник и ученическо шествие.Светите братя Кирил и Методий са родени в Солун. Семейството им е от аристократичен произход и принадлежи към влиятелните кръгове на тогавашното византийско общество. През 855 година те създават глаголицата - славянската азбука. От 862 г. те се заели да популяризират християнството на славянски език. По време на най-значимата си мисия - Моравската, солунските просветители обучават голям брой ученици. Сред тях са Климент, Сава, Горазд, Ангеларий и Наум.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.