iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


За пета поредна година българите могат да гласуват за „Пазител на традициите“

За пета поредна година българите могат да гласуват за „Пазител на традициите“

За „Пазител на традициите“ 2014 може да се гласува от 31 юли. За пета поредна година българите ще могат да изберат най-достойните си сънародници, които с усилията си в областта на кулинарията, фолклора, занаятите и изкуството имат значим принос за съхраняването и популяризирането на българските традиции. Всеки, който желае, ще може да даде своя глас и за личност и организация-пазител на традициите.

Прочутото село Могилица с впечатляващата чешма със статуя на дървена лъжица и бъклица в центъра си, ще се бори наред с Велико Търново и Перник за тазгодишната награда „Селище-пазител на традициите“ 2014.

Творението на местния майстор бай Минчо Минчев е високо 4,3 м и побира 55 л вода, а Могилица е прочуто като едно от най-магнетичните възрожденски селища, където традициите са живи и днес.

Старата столица Велико Търново и домакинът на ежегодния кукерски фестивал Перник пък влизат в битката за „Селище-пазител на традициите“ за втора поредна година, след като през 2013 г. призът бе спечелен убедително от Разлог с кукерския фестивал „Старчевата“.

Кампанията се организира от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите за пета поредна година. Специално за юбилея на инициативата, в седемте категории са номинирани всички досегашни предложения, без тези, които вече са получавали статуетката.

Гласуването за номинираните пазители на традициите за 2014 г. ще продължи до края на октомври. Наградите ще бъдат връчени на церемония на 14 ноември в София.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.