iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


„Жеравна 2014” посрещна рекорден брой малки посетители

„Жеравна 2014” посрещна рекорден брой малки посетители 08_1409208130

Организаторите на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна вече
имат обобщени резултати за приключилото негово седмо издание. Над 15 хиляди посетители, гости, дарители, участници в програмата, занаятчии и акредитирани журналисти се докоснаха до „Жеравна 2014”. Бройката обаче не включва стотиците малки дечица до 7-годишна възраст, доведени от родителите си на родолюбивото събитие.

Всъщност тазгодишният фестивал бе посветен именно на малките българчета и на приемствеността в традициите. През трите фестивални дни близо 3 хиляди млади български семейства посетиха фестивала заедно с децата си, водени от желанието да им покажат богатството на българските народни носии. Не едно или две бяха кърмачетата, носени по стар български обичай в цедилки през рамо, а други сладко спяха в кошчета-кошници. Дори двумесечните бебета бяха облечени според правилника на фестивала в български народни носийки.

Със сигурност няколко хиляди бяха малките българчета, потопили се в автентичната атмосфера на българското Възраждане. Те с любопитство разглеждаха изделията на занаятчиите на чаршията и слушаха обясненията на майсторите как се изработва дадена вещ. Тъкачество, грънчарство, килимарство, изделия от дърво, кожи, мед и желязо бяха показани в автентичен вид.

„Фестивалът успешно реализира поставените преди седем лета цели” – сподели Елена Андерсон, продуцент на Национален фолклорен
ансамбъл „Българе”. Заедно с брат си Христо Димитров и съпруга си Ян Андерсон, тя е сред хората, създали Фестивала на фолклорната носия в Жеравна. „Желанието ни беше да организираме проява със силно патриотично послание, което да накара българите да се обърнат към фолклорните ни традиции, новите поколения да почувстват и заобичат корените си. Фестивалът на фолклорната носия от замисления скок назад във времето се превърна в пазител на родовата памет. Много съм щастлива от този резултат, още повече, че той вече действа много успешно на познатия принцип „Предай нататък!” – със задоволство констатира Елена, която е и майка на двама сина. Малкият Артур бе само на два месеца, когато се появи на фестивалната сцена миналото лято, пременен в своя носийка.

Все повече българи се приобщават към каузата на този уникален фестивал. Хората не само търсят празничните носии, останали на дъното на бабиния скрин, те вече си поръчват свои, макар и стилизирани, български носии. Обличат с народни носии и децата си, правят ги част от прекрасното преживяване. Да се потопиш в магията на фестивална Жеравна, си е цяло приключение, което със сигурност оставя траен спомен в детското съзнание. По съвсем естествен начин чрез личния пример и съпреживяването става възможно възпитаването в родолюбие и уважение към националните ценности. Да не говорим колко заразителна е емоцията на безкрайните тридневни хора, на които мало и голямо играе до отмаляване.

Тази година в съботния ден преди обед всички бяха сватбари. За втори път сватба по старинен български обичай с истински младоженци бе организирана на фестивала. Новобрачните бяха поздравени и от Цветан Цветанов. Политикът облича носия и идва като гост на фестивала за четвърта поредна година. Зам.-председателят на ПП ГЕРБ не пропусна да прегледа и новия брой на специалния „Фестиваленъ вестникъ”, който всеки присъстващ получава още при влизането си на фестивалната територия.

Хляб от квас по старинна рецепта, опечен в подница върху огнище в земята; сочни чевермета на шиш, въртени 6 часа на бавен огън; свински кавърма кебап, сготвен със специални подправки от майстор Ангел в Юнашкия тиган от Копривщица; печени на жар картофи и традиционната боб чорбица бяха само част от старовремските кулинарни изкушения, предлагани на чаршията. 40 групи за автентичен фолклор показаха обреди, танци, песни и свирни от своя край пред многохилядната публика.

Дори изсипалият се проливен дъжд в края на втората вечер не уплаши повечето участници, които все пак запалиха големия огън на „Олелията” и сушиха дрехи, танцувайки хора край него до първи петли. Нестинарите отново запалиха позагасналия си огън и изпълниха обредните си танци върху жаравата в късната нощ. Дъждът отмени само концерта на група „Булгара”, очакван с интерес от много участници.

За следващия фестивал неговият създател Христо Димитров, продуцент на НФА „Българе”, обеща да реализира идеи за нови развлекателни неща. Едно е сигурно – за „Жеравна 2015” отсега започват подготовка всички, за които Фестивалът на фолклорната носия отдавна е станал очакван празник.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.