iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Жителите на Мошино отбелязват празника на Свети Пророк Илия по стар стил на 2 август

Жителите на Мошино отбелязват празника на Свети Пророк Илия по стар стил на 2 август 07_1406714682

В кв. Мошино ще отбележат деня на своя покровител, Свети Пророк Илия, на 2 август. Тогава е „Илинден" по стар стил, като жителите на квартал Мошино ще отбележат традицията, предадена от дедите им.

На тази дата в далечната 1839 година мошинци за първи път се събират на вечерна молитва в новопостроената черква. Сега празникът отбелязва своята 175 годишна история, а с всяка изминала година неговата популярност расте. Съборът привлича все повече гости, приятели и близки.

Празникът ще започне в 8:30 ч. с утринна служба и света литургия в храм „Свети Пророк Илия", който ще е отворен през целия ден и всеки мирянин може да го посети, и запали свещичка за здраве.

За да бъде денят още по-хубав и за да има много настроение, освен традиционните атракциони, пъстри сергии, димящи скари, Кметство „Изток" се е погрижило за празничната програма, която за пореден път ще бъде на две сцени. От 18:00ч. часа на площадката пред НЧ"Съзнание" - Мошино ще свири Сръбският духов оркестър "DONJA", а от 21:00 часа пред Районен младежки дом – Мошино поп-фолк певицата Емилия ще зарадва с песните си своите верни фенове.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.