iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Златните ръце на Перник ще бъдат събрани в колекция

Златните ръце на Перник ще бъдат събрани в колекция 07_1406281709

Уникална колекция ще бъде направена за златните ръце на Перник. Колекцията наподобява Холивудската алея на славата и е по идея на художествената галерия в града. Трябва да се изложат отливки на ръцете на автори, свързали живота и творчеството си с Галерията и с Перник.

Отпечатъците ще бъдат изработени от ценен метал и ще бъдат изложени на централно място, за да могат да се виждат от широката публика.

Пръв даде своя отпечатък Цани Цанев – основател на Галерията, доайен на гилдията и учител на мнозина от съвременните пернишки художници. Отливката е дело на един от най-големите български скулптури – Емил Попов, също перничанин. Предстои и неговите златни ръце да бъдат увековечени в бъдещата колекция. В рамките на инициативата своя отпечатък ще оставят и други автори, свързани с Перник и с Художествената галерия в града.

Перник отдавна се слави с многото си талантливи творци. Градът и населените места от областта са родно място на мнозина художници, оставили трайна диря не само в регионалната, но и в националната ни култура, обясни идеята директорът на Галерия Перник Елена Темелкова. Целта на инициативата е творците, които работят активно в момента и продължават да създават традиции в съвременното изкуство, да намерят своето заслужено признание от ценителите на техния талант.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.