iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Локализиран е източникът на замърсяването на Струма

Перник снимка: за хората и събитията - Струма отровена - брифинг

Източникът на замърсяването по река Струма в района на Перник е локализиран. Както вече ipernik съобщи, ръждиво червената вода залпово е изтекла от тръба в района на ЦОФ. Предполага се, че това е промишлен колектор, който идва от индустриалнта зона около фирма „Стомана Индъстри”. Там са разположени 38-40 различни предприятия. Възможно е това да е сборен колектор, който да събира отпадни води от повечето от фирмите, но това е само хипотеза.

На спешно свикан брифинг заради проблема в Община Перник тази вечер в 18.30 часа се събраха областният управител на Перник Иво Петров, заместник-кметовете на община Перник  Михаил Михайлов и Иван Джегалски, директорът на РИОСВ Перник Пламен Ангелов, както и директорът на ОДМВР Перник комисар Валентин Димитров.

Пламен Ангелов обясни, че в замърсената вода е установена завишена киселинност. За това се съди по високото ниво на РН - с показатели 5,2-5,4. Червеникавият цвят на водата вероятно се дължи на на съдържание на железен хлорид и железен сулфид. По думите му рибата най-вероятно е умряла заради липсата на кислород.

От замърсената вода са вземани проби през два часа. Резултатите от химическият анализ, който ще бъде направен от оторизирана лаборатория в София, ще бъдат ясни в понеделник.  Едва тогава ще може да се каже категорично от какво е умряла рибата. 

Възможно е умрелите риби да са отровни и затова не бива да се ядат. Не бива и да се влиза във водата до окончателното изясняване на характера на замърсяването.

В реката вече не тече замърсена вода. Няма опасност да бъде засегнат и по-голям район, успокои Ангелов.  

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.