iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


10 родни града, които трябва да посетите

Има 10 родни градове, които трябва да посетите през 2015 година. Намерете време за кукерите в Перник или празника на греяната ракия в Априлци

Ако календарът ви за 2015 г. все още е без нито едно нанесено събитие, бихте могли да поправите този пропуск. И да насочите вниманието си не към далечни и екзотични дестинации, а към красиви градове у нас, които си струва да посетите по определени поводи и които са подбрани от Profit.bg.

Колкото и странно да звучи за някои, Перник е един такъв град. Събитието е Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в миньорския град. Български традиционни кукери, китайски дракони и други традиционни народни игри и обичаи с маски се представят по улиците на Перник всеки януари. Следващата година фестивалът ще се проведе на 24 и 25 януари. Той се организира от 1966 г., а от 1985 г. вече е международен. По време на дефилето гостите на Перник имат възможност да видят около 5000 души в над 90 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.

Празник на сланината и греяната ракия в Априлци на 15 февруари

Празникът винаги се провежда на Месни Заговезни. Освен традиционната кулинарна изложба на ястия, приготвени със сланина, гостите ги чакат много смях и забавления. Най-голямата атракция е приготвянето на така наречената бабина гозба - която се прави в огромен тиган от 20 кг сланина, 500 яйца и 30 кг праз лук. Не бива да пропускате и конкурса за най-добра домашна ракия.

Фестивал на хумора и шегата в Габрово, 16 май обединява всяка година стотици творци, които със сигурност ще предизвикат усмивката ви.

В рамките на ежегодния габровски Фестивал на хумора във Веселата къща ще се открие XXII международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2015. Мотото „Светът е оцелял, защото се е смял”.

Празник на розата Казанлък, май-юни

Празникът на розата е един от най-забележителните фестивали у нас. Той е посветен на беритбата на ароматното цвете, от което се приготвя световно известното българско розово масло. По традиция фестивалът продължава два месеца. През 2015 г. той ще започне на 8 май с избора на Царица Роза 2015. В дните 23, 24, 30, 31 май и 1 юни в селата около Казанлък ще се провеждат ритуали по розобер. А кулминацията на фестивала е на 5 юни, когато е празникът на града и се провежда международен фолклорен фестивал.

Пловдив Lonely Planet наскоро публикува класацията си на най-добрите градове за посещение в света през 2015 г., като сред тях попадна и Пловдив. Класиран на шесто място, според Lonely Planet Пловдив е един от най-красивите европейски стари градове, който разполага с исторически съкровища и невероятен нощен живот и си струва да го посетите.

Празник на черешата Кюстендил, 27-28 юни

Невероятни картини от истински череши може да видите в градинката пред кюстендилската община по време на Празника на черешата. Земеделци и Институтът по земеделие на града представят различни сортове череши, създадени в региона. В Градската градина се представят още с произведенията си и различни занаятчии, а по-късно се организира и фолклорен празник.

Kavarna Rock в Каварна, 26-28 юни

Следващото лято рок фестивалът с най-дълга история в България ще отпразнува своята десета годишнина. Тридневният фест традиционно радва публиката си с български и чужди рок групи, които изпълват сцената му с музикални преживявания.

Национален събор на народното творчество Копривщица, август 2015 г.

Съборът се провежда веднъж на всеки пет години през август. На сцената му се качват хиляди участници, пристигнали от всички краища на България. А тя е издигната на поляните над Копривщица, в местността Войводенец. Там ще видите певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, инструменталисти, групи за народни обичаи, изпълняващи автентичен фолклор.

Фестивал на сливата в Троян през септември

Смята се, че този фестивал има 80-годишна история. Той се провежда както на градския площад в Троян, така и в село Орешак. Освен дегустация на сливова ракия и други специалитети от този плод гостите на фестивала ще могат да се разходят по улицата на занаятите, както и да се научат как се вари ракия.

Не пропускайте и Празника на еленския бут в град Елена през октомври Той се провежда всяка последна събота на октомври на градския площад в Елена. Майсторите на вкусното мезе се надпреварват за награди. Зрителите могат да наблюдават и пърлене на прасе над трап, да опитат специалитети с еленски бут и да видят демонстрации на старите еленски занаяти.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.