iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


8-годишно българче, живеещо в САЩ, може да стане почетен гражданин на Трън

8-годишно българче, живеещо в САЩ, може да стане почетен гражданин на Трън 08_1440406003

Общинският съвет в Трън предлага за почетен гражданин 8-годишния американец с българско потекло Виктор Велинов, като това съобщи Румяна Викторова – председател на комисията по образование и култура в Общинския съвет в Трън, цитирана от БТА.

Виктор разплака сънародниците ни в целия свят в навечерието на 3 март с песента си “Откъснатите цветя на България”. Момчето тогава спонтанно сподели, че иска да живее в Трън и да дострои къщата, започната от дядо му. Песента на Виктор звучи като своеобразен химн в граничния град.

Кметът на Трън Станислава Алексиева се е свързала с майката на момчето Кристина Велинова, която е емигрант в САЩ от 2001 г. Виктор е роден през 2006 г. в Бруклин. Баща му е от руски произход. При раждането си Виктор получава трънската фамилия на майка си по семейно споразумение, защото фамилията на баща му била непроизносима за американците.

Велинови носят името на прапрадядото Велин – кореняк от село Берайнци и строител. Винаги, когато майката се връщала от САЩ, се отбивала в Трънско. Тя водила и съпруга си там през ваканциите, а по-късно и децата си.

Виктор реагирал много емоционално на разказите за родовата памет. Мечтаел когато порасне да се върне в Берайнци, да откупи падналите вече постройки в махалата около къщата на дядо си и да възстанови цялата махала, като там направи база за туристи и постоянно живеещи. Също така мечтаел там да създаде своя ферма и приют за бездомни хора и животни.

Пари за този си проект той иска да спечели като музикант, разказаха от Общинския съвет. Сега момчето се обучава да свири на пиано, класическа и електрическа китари, цигулка, създавало свои песни.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.