iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ако деца до 2 г. вземат антибиотици, това може да доведе до затлъстяване

Ако деца до 2 г. вземат антибиотици, това може да доведе до затлъстяване 09_1412071418

Ако деца под 2-годишна възраст вземат антибиотици, това увеличава риска от затлъстяване. Американско изследване сочи, че този риск расте с честотата на лечение с антибиотици и приемането на големи дози от тях.

Затлъстяването се дължи на различни причини и намаляването на риска от него, зависи от определянето и контрола над всички рискови фактори, обяснява д-р Чарлз Бейли от детската болница във Филаделфия, щата Пенсилвания, който е автор на изследването. Учените са открили, че приемането на антибиотици до 2-годишна възраст е един от тези фактори. Изследването е проведено сред 64 000 деца до 5-годишна възраст, през периода 2001 - 2013 г., предаде АФП.

Затлъстяването е голям проблем на общественото здраве. Изследвания показват, че е възможно то да се предизвиква от промените в чревната флора в резултат от приемането на антибиотици. Сегашните резултати подсилват необходимостта от приемане на строги норми за предписването на антибиотично лечение при деца до 2 години, като ще се препоръчва ограничено използване само при ясна необходимост.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.