iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ако страдате от фобии не посещавайте тези места

Ако страдате от фобии не посещавайте тези места 10_1414754477

Хората страдат от различни страхове, които често са неоправдани. Те обаче доста често им пречат да се насладят на неща и места, интересни за други хора.

Това се отнася и за пътешествията. Ако се страхувате от тъмнина, мълнии, подземни пространства, прилепи, или имате някакви други фобии, може би е по-добре да избягвате следващите иначе прекрасни дестинации.

Хората с астрафобия се страхуват от светкавици и гръмотевици. За такива хора най-лошото място, на което могат да се окажат, е делтата на рекa Кататумбо във Венецуела, където гръмотевични бури бушуват почти всяка вечер. Мълниите над Кататумбо могат да се сипят в продължение на 10 часа всяка нощ, а районът е удрян от приблизително един милион мълнии всяка година. Туристически агенции предлагат специални екскурзии, по време на които се наблюдава гневът на природата, но те са само за онези, които не се страхуват от тях.

За голяма част от нас клоуните са източник на радост и забавление, но за други – на истински ужас. Към малкото градче Барабу в Уисконсин, САЩ, трябва да се подхожда с изключително внимание от всеки, който страда от коулрофобия, или страх от клоуни. През 19-и век градчето си печели името "градът на цирка", тъй като е седалище на няколко цирка. Днес градът е дом на Circus World - музеен комплекс, разполагащ с най-голямата библиотека с циркова информация в Съединените щати.

Един от най-широко разпространените страхове е от височини. Когато имаш сериозен страх от височини, най-добрата гледка е винаги тази от нивото на земята. И тъй като височините са навсякъде, когато пътувате - от самия полет, през крайбрежната разходка по скалите до гледката от последния етаж на прочут небостъргач паниката дебне хората с акрофобия дори и по време на най-слънчевите ваканции. Въпреки че е напълно възможно да се насладите на най-красивите гледки дори и със страх от височини, със сигурност трябва да помислите добре, преди да предприемете пътуване към Гранд каньон. И категорично не си резервирайте разходка по Grand Canyon Skywalk.

Никтофобията, по-известна като страх от тъмното, е толкова разпространена в детството, че дори и най-спокойният възрастен вероятно си спомня времето, когато през нощта е треперил в леглото си. Тромсьо в Норвегия е известно като едно от най-добрите места в света за наблюдение на северното сияние. Полярната нощ там продължава от 21 ноември до 21 януари. Този период на тъмнина и здрач може да е интересен за някои, но би хвърлил в истински ужас всички с никтофобия.

Не е лесно да се живее или пътува и с хидрофобия, или страх от вода. Особено неприятно това може да е в красивата Венеция, където водата е навсякъде. Трябва да минете през вода, за да влезете в града, а в него пък е почти невъзможно да се придвижвате, без да пресичате големи или малки канали. Да не говорим, че водата залива тротоари и улици по време на Acqua Alta.

Град Остин в Тексас е най-добрият тест за възстановяване на всички, страдащи от хироптофобия. Малко други градове на Земята предлагат такъв драматичен вечерен спектакъл.

Всяка вечер между март и октомври тълпи от местни и туристи се събират привечер, за да гледат как една от най-големите колонии прилепи напускат дома си под моста и се появяват като разклащане на черна панделка в небето. Ако искате да преодолеете страха си от хвърчащите мишки, опитайте да плувате с каяк под моста, за да гледате шоуто отблизо.

Клаустрофобията е нещо, от което много хора по света страдат и за тях пещерите не са особено любимо място. Затова, когато отидете в Будапеща, уверете се, че ще останете на улицата, а не под нея, където се намира пещерната система Palvolgyi-Matyashegyi. Градските търсачи на силни усещания могат да си проправят път през подземния лабиринт. Но ще се лишат от компанията на клаустрофобиците, които имат възможност да разгледат един от най-красивите градове в света. И двете групи обаче ще са доволни.

Никой не би искал да го ощипе рак, но има хора, които страдат от доста по-силен страх от ракообразни. Дори мисълта да видят раци, за тях е твърде плашеща. Затова не им препоръчваме да пътуват до австралийския Коледен остров в периода октомври-ноември. По това време червеният рак прави годишната си миграция от тропическите гори до брега на острова за размножителния период. Милиони раци се събират заедно в широки потоци, наводняват пътища и завземат всичко докато стигнат до океана.

Агорафобия, енохлофобия, има няколко различни видове фобии, фокусирани върху страха от тълпи. Без значение от коя от тях страдате хората около вас могат да ви доведат до състояние на паника. Смятано от 2013 г., 28 града по света отговарят на критериите за мегасити, тоест имат повече от 10 милиона души население. И докато някои от тези масово населени градски райони са добре разпределени като територия, други, като Мумбай в Индия, имат изключително висока гъстота на населението. И едва ли бихте се чувствали комфортно да попаднете там, ако се притеснявате от тълпи от хора.

Независимо дали филмът „Челюсти“ е виновен, или вашият страх от акули е основан на първичен инстинкт за оцеляване, няма съмнение, че галеофобията може сериозно да навреди на плажните ваканции, морските залези и круизите. Хората със страх от акули със сигурност трябва да избягват мексиканския остров Гуадалупе. Водите му са известни с големите бели акули, които привличат водолази и фотографи от цял свят. Но ужасяват всеки, който изпитва ужас само при мисълта за морския хищник.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.