iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Аспиринът може да удължи живота на пациенти с рак на храносмилателния тракт

Аспиринът може да удължи живота на пациенти с рак на храносмилателния тракт 09_1443519570

Всекидневна доза аспирин би могла да удвои продължителността на живота на пациенти с рак на храносмилателния тракт, сочи ново проучване.

Известно е, че редовният прием на аспирин е в състояние да предотврати рак на червата, но новото изследване предполага, че мъже и жени с редица други форми на заболяването, които взимат противовъзпалителния болкоуспокояващ препарат, се повлияват положително.

Проучването, обхващащо 14 хиляди пациенти с рак в Нидерландия, е установило, че при хора, които редовно приемат аспирин вероятността да оцелеят за 4-годишен период е два пъти по-голяма отколкото при тези, които не взимат лекарството.

Aвторите на проучването изтъкват, че ефектът на аспирина върху продължителността на живота на пациентите е установен след отчитане на фактори като пол, възраст, фаза на заболяването, лечение и други, които оказват влияние, пише Фокус.

Следвайки резултатите от проучването, контролен тест изследва ефекта на дневна ниска доза асприн от 80 милиграма върху продължителността на живота на възрастни пациенти с рак на червата. На по-късен етап тестовете ще се фокусират върху рак на стомашно-чревния тракт.

Учените се надяват да намерят убедителни доказателства, че аспиринът може да бъде полезен за по-широк кръг от пациенти. Екипът сравнява ефекта на приема на аспирин с приема на пласебо.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com